vijesti

Katar izražava spremnost za posredovanje između Irana i SAD-a

Katar je spreman posredovati između Irana i Sjedinjenih Država dok novi američki predsjednik Joe Biden preuzima dužnost nakon turbulentnih godina Trumpove administracije, rekla je Lolwah al-Khater, glasnogovornica katarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Također je istakla da je Katar predan sudjelovanju u “konstruktivnom dijalogu” između Teherana i arapskih država Perzijskog zaljeva.

“Katar je izrazio spremnost da igra takvu ulogu, ali ipak nas moraju pozvati obje strane, koje se još uvijek dvoume da učine ovaj korak, u smislu ulaska i sudjelovanja u izravnim pregovorima”, rekao je al-Khater za španske vijesti EFE agencija.

Izjavila je da su Iran i arapske države Perzijskog zaljeva geografska stvarnost u regiji i da zato trebaju započeti izravan dijalog.

“Iran je geografska stvarnost u našoj regiji, a države [Perzijskog] zaljeva su geografska stvarnost, nitko ne odlazi, i zato je vrlo važno uključiti se u smislen, konstruktivan i izravan dijalog”, ustvrdila je glasnogovornica .

Rekla je da je dijalog između Irana i njegovih arapskih susjeda čak važniji od dijaloga između Irana i SAD-a

„Ako je SAD-u bilo važno da ima dijalog s Iranom, onda je još važnije za nas kao zemlje [Perzijskog] zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) imati značajan i konstruktivan dijalog s Iranom, koji će sačuvati kolektiv sigurnost naše regije, prava naših naroda i osigurati prosperitetnu budućnost za generacije koje dolaze “, nastavila je.

Katarski zvaničnik također je ukazao na katarske trgovinske veze s Iranom i Turskom tijekom krize GCC-a, rekavši da su te veze pomogle Kataru u postizanju rasta BDP-a više od rasta njegovih susjeda.

“Osvrćući se unatrag, gospodarski dobici su značajni”, rekla je o ishodu krize, ističući da je BDP Katara rastao više od BDP-a svojih susjeda tokom blokade, kada je Doha ojačala svoje trgovinske odnose s Turskom, Iranom i drugim zemljama u područje izvan OUU.

Komentari dolaze nekoliko sedmica nakon što je Katar popravio veze sa svojim arapskim susjedima u sporazumu o pomirenju uz posredovanje SAD-a. Dogovorom je okončan trogodišnji i pol spor između Katara i arapske četvorke Saudijske Arabije, Ujedinjene Arape Emirati, Bahrein i Egipat. U junu 2017. godine, četverac koji je predvodio Saudijska Arabija prekinuo je diplomatske veze s Katarom i uveo totalnu blokadu malene države Perzijskog zaljeva. Četiri zemlje zatvorile su svoj zračni prostor, kopnene i pomorske puteve do katarskih aviona, automobila i plovila, što je potez koji je Katar nagnao na korištenje iranskog zračnog prostora. Kuvajt, zemlja koja je zaglavila usred spora između svojih susjeda, studiozno je radila na pomirenju suprotnih strana i uspjela je u tome u decembru.

5. januara čelnici GCC-a – Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina, Katara, Kuvajta i Omana-prisustvovali su summitu al-Ula u Saudijskoj Arabiji na kojem su potpisali sporazum o pomirenju, stavljajući kraj dugogodišnjoj krizi GCC-a .

“Nije bilo popuštanja ni s jedne strane (…) Kriza GCC-a bila je gubitačka situacija za sve, pa će okončanje ove krize, mislim, biti dobitak za sve”, rekao je al-Khater o sporazumu.

Prema al-Khateru, Doha je iz krize izašla jača, barem s ekonomske točke gledišta, jer je u posljednje tri i pol godine „diverzificirala svoje opskrbne lance i ojačala svoju poziciju jednog od najvećih izvoznika energije globalno. “

„Blokada je bila situacija koju sigurno nismo izabrali, ali mogli smo živjeti s njom i održavati situaciju. Završetak blokade odnosi se na kolektivni interes cijele naše regije, ne samo u interesu Katara “, inzistirala je glasnogovornica.

Al-Khaterova primjedba uslijedila je nakon što je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani pozvao na dijalog između Irana i njegovih arapskih susjeda kako bi se riješile preostale razlike, izrazivši nadu da će dvije strane održati samit za uklanjanje tenzija.

„Nadamo se da će se ovaj [samit] dogoditi i još uvijek vjerujemo da bi se to trebalo dogoditi. I mislim da je ovo takođe želja koju dijele i ostale zemlje GCC-a. Upravo sam vam spomenuo da postoji razlika između zemalja na putu kako pristupiti takvom dijalogu. Takođe sa iranske strane. Oni su nekoliko puta izrazili spremnost da stupe u kontakt sa zemljama GCC-a ”, rekao je u nedavnom intervjuu za Bloomberg TV.

Bin Abdulrahman je naglasio da treba doći vrijeme kada će arapske države Perzijskog zaljeva sjediti za stolom s Iranom i postići zajedničko razumijevanje. „Moramo živjeti jedni s drugima. Ne možemo promijeniti zemljopis. Iran ne može odmaknuti GCC od svog susjedstva, a GCC ne može odmaknuti Iran od susjedstva “, nastavio je.

Glavni katarski diplomata također je izrazio spremnost da olakša dijalog između Irana i država GCC-a ili da podrži bilo koga ko pomaže takav dijalog.

Također se nadao da će dugo očekivani razgovori Irana i SAD-a o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine – službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) – pomoći u smirivanju tenzija između Irana i njegovih arapskih susjeda.

Bin Abdulrahman izrazio je nadu da će ono što će se dogoditi između Irana i SAD-a na JCPOA-i doprinijeti rješavanju razlika između Irana i GCC-a. “Naravno, stvari su međusobno povezane na kraju dana”, napomenuo je dodajući da će Katar podržati pregovore između dionika.

„Pozdravljaćemo ovu ideju. Održavamo dobre odnose sa SAD-om i održavamo dobre odnose s Iranom ”, izjavio je bin Abdulrahman.

Iran je pozdravio katarski poziv na dijalog između Irana i arapskih država Perzijskog zaljeva, ističući da rješenje izazova u regiji leži u saradnji u formiranju jake regije bez stranog uplitanja.

„Iran pozdravlja poziv mog brata FM @ MBA_AlThani na inkluzivni dijalog u našoj regiji. Kao što smo dosljedno naglašavali, rješenje za naše izazove leži u suradnji kako bismo zajednički formirali „snažnu regiju“: mirnu, stabilnu, prosperitetnu i bez globalne ili regionalne hegemonije “, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u tvitu nakon katarskog poziv ministra vanjskih poslova na dijalog.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close