svijetvijesti

Kanadski premijer najavio zabranu prodaje i kupovine oružja

"Nema razloga da bi iko u Kanadi trebao oružje u svom svakodnevnom životu"

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je plan donošenja novog zakona za provedbu “nacionalnog zamrzavanja” posjedovanja oružja te zabrane ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u zemlji.

“Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi”, rekao je Trudeau novinarima.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne sigurnosti podnio je regulatorne izmjene u parlamentu kako bi osigurao brzu provedbu, navodi se u saopćenju ministarstva.

Prošlosedmično ubistvo 19 djece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u cijelom svijetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posjedovanja oružja nego njen južni susjed.

Prijedlog novog zakona također predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su uključeni u djela porodičnog nasilja ili kaznenog uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će također zahtijevati da se okviri za duge puške trajno izmijene tako da nikada ne mogu sadržavati više od pet metaka te će zabraniti prodaju i prenos spremnika velikog kapaciteta.

“Osim korištenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi iko u Kanadi trebao oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudeau.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: