politika

Kakva podjela, kakvi mirni razlazi?

Delegacija EU u BiH čvrsto stoji iza suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje i podsjeća vlasti BiH na zaključke Evropske komisije

ALMIR BIČAKČIĆ

Nedavna vijest da unutar institucija Evropske unije kruži neslužbeni dokument s prijedlogom preuređenja Balkana i prekrajanja granica, uzburkala je javnost u BiH, ali i u regionu. Iz Delegacije EU u BiH jasno ističu nedvosmisleno opredjeljenje za suverenu Bosnu i Hercegovinu u njezinim granicama i naglašavaju da u potpunosti i čvrsto podržavaju perspektivu naše zemlje u EU.

14 PRIORITETA

– S našim međunarodnim partnerima podržavamo BiH nepovratno na putu ka članstvu u EU. Godina 2021, koja nije izborna, pruža priliku BiH da napreduje sa reformama sadržanim u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, stav je EU u BiH.
Početkom aprila u BiH je stiglo i pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je ovih dana u posjeti Bruxellesu, koji je pozvao članove Predsjedništva BiH da se posvete ograničenim ustavnim promjenama, neophodnim za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, na čemu već mjesecima zajednički rade Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a u našoj zemlji.
Blinken u pismu podsjeća na to da su nedostaci bh. Ustava utvrđeni presudama Evropskog suda za ljudska prava i navodi kako se pitanja tretirana u ovim presudama i slične zabrinutosti koje se rješavaju odlukama Ustavnog suda BiH moraju riješiti. Blinken također podsjeća na to da je važno fokusirati se na izvedive korake jer su raniji krupni zahvati završili neuspjehom i, naravno, naglašava potrebu da svaki stanovnik BiH dobije pravo da bude biran.

Mogući mirni razlaz o kojem je nedavno govorio i Milorad Dodik je nemoguć, izazvao bi još krvavije sukobe, kaže Topić

No, u međuvremenu se ispostavilo da je predsjednik Slovenije Borut Pahor, boraveći u BiH, otvorio i pitanje mogućnosti mirnog razlaza?! Oglasio se i premijer Slovenije Janez Janša demantirajući da je u Bruxelles uputio non-paper koji tretira budućnost BiH.
Tanja Topić, politička analitičarka, kaže kako se informacijama o prekrajanju balkanskih granica otvaraju bolne teme koje se tiče unutrašnjeg uređenja BiH.
– Još pojedine zemlje iz bivše Jugoslavije imaju umiješane prste u scenarij rješavanja situacije u BiH, što na neki način nije iznenađujuće, ali je iznenađenje što dolazi iz Slovenije. Mogući mirni razlaz bi izazvao još krvaviji sukob nego što smo imali devedesetih, upozorava Topić i dodaje: “Gotovo sam ubijeđena da takva inicijativa postoji u nekim radikalnijim krugovima unutar EU, ali mislim da on nije dominantan i neće imati podršku u većinskom dijelu članica Unije”.

DIPLOMATSKI KANALI

Politolog i magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić ističe da je mirni razlaz apsolutno nemoguć iz više razloga.
– Ne vidim nikoga ko bi iz Sarajeva razgovarao ili pregovarao o raspadu države. Takav razvoj događaja ne bi se mogao zaustaviti samo na BiH, jer bi se proširio i na region. Mi nismo jedina država koja je multietnička, tako da bez sukoba je nemoguće sve to sprovesti, kaže Čarkadžić.
O prekrajanju balkanskih granica stav su nedavno iznijeli i europarlamentarci, rekavši da bi promjena granica između država u regiji ili teritorijalne organizacije u BiH mogla dovesti do prolijevanja krvi. Sličnu bojazan su iskazali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović i kada ih je Pahor pitao, dok je Milorad Dodik zagovornik ove teze.

Izvor

 

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button