Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku kojom je Milanko Kajganić, dosadašnji v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, imenovan na poziciju glavnog tužitelja, potvrđeno je Feni u tom regulatornom tijelu.

Kajganić je bio jedini kandidat za tu dužnost u skladu s odlukom VSTV-a BiH na sjednici krajem septembra kojom je poništen prijedlog nadležnog Podvijeća o ponavljanju konkursne procedure.

Za spomenutu poziciju tada je nominiran, a danas i imenovan Milanko Kajganić, koji je na sjednici VSTV-a BiH izložio vlastiti program rada.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od ukupno sedam kandidata, pristupila su četiri i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani bio Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

Iako su u utrci za poziciju glavnog tužioca prvobitno ostala četiri kandidata, kandidatura Diane Kajmaković naknadno je kompromitirana stavljanjem na američku ‘crnu listu’, te provjerama koje se vrše zbog pojavljvanja njenog imena u porukama na aplikaciji ‘Sky’.

Istovremeno, tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uvjete.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: