vijesti

Jemenski ratni neprijatelji završili su dvodnevnu zamjenu zarobljenika

Zaraćene strane Jemena razmijenile su u petak drugog stotina zatvorenika drugog i posljednjeg dana operacije otpreme oko 1.000 ljudi kući i pomogle u zamahu za novi napor za okončanje katastrofalnog rata.

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, podržavajući međunarodno priznatu jemensku vladu, i njenog protivnika, jemenski pokret Huti, dogovorili su se prošlog mjeseca da razmijene 1.081 zatvorenika, u najvećoj zamjeni ove vrste u petogodišnjem sukobu.

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) rekao je da je ukupno 1.056 vraćeno kućama, dodajući da se nada da će to dovesti do daljnjeg puštanja i premještanja pritvorenika.

Muškarci koji su se spuštali iz aviona kada je sletio u Aden, privremeni glavni grad jemenske vlade, spustili su čela na asfalt. Neki su prigrlili prijatelje i rođake koji su čekali.

Sleteći u Sanu, pušteni zatvorenik Ahmad Abd al-Wahhab vidio je svog oca nakon tri godine odsustva, zarobljenog na zapadnoj obali Jemena.

“Doživljavam neopisivu sreću i osjećaje izvan mašte”, rekao je Wahhab nakon iskrcavanja.

U petak su razmijenjena 352 zatvorenika nakon što je u četvrtak zamijenjeno više od 700 – uključujući avion koji je prevozio Saudijce i Sudance do Rijada – rekao je ICRC, koji je upravljao tim postupkom.

„AIRLIFT NADE“

Avioni MKCK-a dvaput su prevoženi između grada Aden i glavnog grada Sane pod kontrolom Hutija, odvozeći 151 zatočenika u Aden i 201 u Sanu.

Izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti da je zamjena “zračni udar nade”, dodajući da obje strane ostaju u pregovorima o trajnom prekidu vatre, za koji se nadao da bi mogao biti postignut do kraja godine.

Ahmed Hamed, šef ureda predsjedništva u Sani, kojeg su imenovali Huti, rekao je za Reuters da se nada da će biti postignut veći napredak u vezi sa zatvorenicima, s obzirom na to da UN pokreću ovo pitanje.

Šef odbora zatvorenika Hutija rekao je Al Masirah da je do sada primljeno sedam tijela muškaraca koji su umrli u pritvoru, a očekuje se da će još jedno stići u subotu. Takođe je rekao da se nada da bi se mogao dogovoriti još jedan, veći dogovor o zamjeni.

Pre razmjene, u srijedu su dvojica američkih državljana koje su pobunjenici Hutija držali u Jemenu pušteni i odvedeni u Oman, a Oman je poslao letove za Sanu kako bi vratio 250 Jemenaca iz države Zaljeva i iz inostranstva.

Jemen ratuje otkako su Huti potjerali međunarodno priznatu vladu sa vlasti u Sani krajem 2014. godine, što je navelo koaliciju da interveniše 2015. godine.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close