ekonomijasvijetvijesti

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom

Svako deseto ljudsko biće na svijetu gladuje, dok istovremeno, mnoge firme imaju ogromne profite od kriza: 95 prehrambenih i energetskih kompanija su 2022. više nego udvostručile svoj profit, navodi se u izvještaju Oksfama, prenosi Dojče vele.

Kako se ističe u izvještaju “Opstanak najbogatijih”, koji je ova međunarodna humanitarna organizacija danas predstavila na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, po prvi put za posljednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike firme i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza.

Kako se navodi, tako je od 2020. najbogatijem procentu čovječanstva pripalo ukupno 26 milijardi američkih dolara a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 milijardi američkih dolara, navodi Oksfam.

U protekloj godini, bogatstvo milijardera je ponovo “naglo skočilo”, posebno zbog “vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija”, među kojima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit prošle godine.

U Njemačkoj je 81 odsto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem procentu stanovništva, dok preostalih 19 odsto odlazi na 99 odsto građana Nemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu gladuje. Kako se ističe u izvještaju, 60 odsto gladnih u svijetu su žene i djevojčice.

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oksfam zahtijeva porez na višak profita od najmanje 50 odsto, jer, kako se navodi, “dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu usjpeli”.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

(Agencije)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: