politika

“JANŠA JE NA OVAJ NAČIN HTIO UČINITI USLUGU BEOGRADU…”: Slovenac koji je objavio skandalozni “non-paper”, otkrio pozadinu svega

“Non-paper” dokument o kome se proteklih nekoliko dana toliko nagađalo i špekuliralo, a u kome se govori o eventualnim promjenama granica na Zapadnom Balkanu, postoji, ali se još ne zna ko ga je i gdje napisao.

Kaže ovo za “Glas Srpske” novinar redakcije slovenskog portala “Necenzurirano” Primož Cirman, koji je jučer usijao balkanske prostore i društvene mreže ekskluzivno objavivši sadržaj ovog dokumenta.

– Nažalost, još nismo uspjeli saznati ko zvanično stoji iza njega, jer je “bez glave” i potpisa, ali ono što je gotovo sigurno jeste to da on nije nastao u slovenačkom Ministarstvu inostranih poslova. Prema našim saznanjima, jedan njegov dio najvjerovatnije je napisan u Budimpešti, ali je on u briselskim krugovima proglašen “slovenačkim”, jer su u njegovoj distribuciji učestvovali ljudi iz kabineta premijera Janeza Janše – rekao je Cirman navodeći da je, iako je Janša to pokušao da demantuje, ovaj dokument ipak završio i na stolu predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela.

Na pitanje zašto je Janša pristao da bude dio ove priče, Cirman kaže da razloge treba tražiti u činjenici da su Orban i Janša dobri prijatelji, ali i da će Slovenija početkom ove godine započeti predsjedavanje Evropskoj uniji.

– Tada bi jedna od top-tema trebalo da bude budućnost Balkana. Janša je vjerovatno na ovaj način mislio da će napraviti neku vrstu usluge Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu – dodao je Cirman.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button