svijet

Izvješće pokazuje da su članovi australskih specijalnih postrojbi mučili i pogubljivali zarobljenike u Afganistanu

Uznemirujuće novo izvješće opisuje sramotno ponašanje australskih vojnika, specijalnih snaga u Afganistanu, i optužuje ih za postupke mučenja kao i za ubojstva širom ratom zahvaćene zemlje, uz skrivanje dokaza.

Kada su australijski elitni vojnici SAS-a napadali sela u Afganistanu, sa sobom su donijeli teror i smrt, navodi izvještaj kojeg su objavilenovine The Age. Specijalci bi “odveli muškarce i dječake u ove gostinjske kuće i ispitivali ih, što znači da bi ih vezali i mučili”, navodi se u izvješću.

Nakon odlaska jedinica SAS-a, „muškarci i dječaci bili bi pronađeni mrtvi, bili bi likvidirani metkom u glavu, dok bi neki dječaci bili s povezima na očima i prerezanim grlom. To su potvrđeni dokazi”, nastavlja se, nakon čega se povukla usporedba između ovihratnih zločina s masakrom u My Laiu, u vijetnamskom ratu i američkim maltretiranjem zatočenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib.

Izvješće je naručio tadašnji glavni zapovjednik oružanih snaga Angus Campbell 2016. godine, dok je ovo izvješće glavnog inspektora i starijeg suca Paula Breretona o ratnim zločinima počinjenima od strane australskih postrojbi, potvrdilo mnoga njegova otkrića, tvrdi The Age. Izvješće je sastavila savjetnica za obranu Samantha Crompvoets, a temelji se na intervjuima s vojnicima i zviždačima, koji su Cormpvoetsu ispričali vrlo mučne priče o “ubijanju kao vidu natjecanja i krvoločnosti”.

U jednom su slučaju dvojici “14-godišnjih dječaka, za koje se sumnja da su simpatizeri talibana, prerezali grlo.Tijela su stavljena u vreće i bačena u obližnju rijeku.” Drugi slučajevi uključuju Afganistance, kojima su australske postrojbe pucale u leđa dok su bježali.

Prema izvješću, vodstvo specijalnih snaga u Afganistanu odbacilo je navode o odgovornosti nevladinih organizacija i osoblja SAS-a za ratne zločine. Vojnici koji su sudjelovali u tim zločinima navodno su ih zataškavali i očekivali da će njihovi suborci šutjeti o tome. U međuvremenu su se počinitelji počeli “hvaliti” u vezi sa svojim nedjelima.

“Vojnici bi radili loše stvari kako bi se uklopili. To postaje dio zafrkancije”, prisjetio se jedan svjedok. Drugi je izjavio: „Dečki su upravo imali tu krvoločnost. Psihopati. Apsolutni psihopati. A mi smo ih odgajali i uvježbavali.”

Unatoč jezivim detaljima otkrivenim u izvješću, australski operativci bili su zavidni svojim britanskim i američkim kolegama, rekao je jedan doušnik za Crompvoets.

“Što god da radimo, mogu vam reći da su Britanci i Amerikanci daleko, puno gori. Gledao sam kako naši mladi dečki stoje po strani i kako štuju ono što Amerikanci i Britanci rade, kako doslovno sline nad time kako ti vojnici muče zarobljenike”, rekao je doušnik.

Izvještaj Crompvoetsa navodi da je većinu zločina počinila mala skupina zapovjednika ophodnji. Breretonov je upit utvrdio isto, izvještava je The Age. Novine su priopćile da će Brereton za određeni broj tih vojnika poslati uputnice australskoj saveznoj policiji za ratne zločine, optužbe će biti pobijene od strane Ministarstva obrane.

Australske postrojbe raspoređene su u Afganistanu od 2001. godine, a borbena djelovanja prestala su 2014. Otprilike 150 australskih vojnika i civilnog osoblja ostaje u zemlji u ulozi potpore i savjetnika.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close