vijesti

Izraelske snage privele su 230 palestinskih maloljetnika od januara

Izraelske vojne snage i dalje gađaju mlade Palestince i nasilno ih hapse širom okupiranih teritorija, pritvorivši 230 maloljetnika od početka tekuće godine.

Palestinsko zatvoreničko društvo (PPS) u svom je izvještaju reklo da su hapšenja uglavnom bila u okupiranom gradu Jerusalem al-Quds.

Dalje je grupa za zaštitu primijetila da se pritvorenici često puštaju uz kauciju ili se stavljaju u kućni pritvor, bez najave broja oslobođenih.

“Zatvorena djeca su izložena raznim oblicima zlostavljanja, uključujući uskraćivanje hrane ili pića dužih sati, verbalno zlostavljanje i pritvaranje pod teškim uvjetima”, navodi se u tekstu.

Izvještaj je stigao samo dan prije Palestinskog dana djeteta, koji se svake godine obilježava 5. aprila kulturnim, obrazovnim i medijskim aktivnostima usmjerenim na podizanje svijesti o teškoj situaciji palestinske djece.

Obilježavajući Palestinski dječji dan, Palestinski klub zatvorenika otkrio je da u izraelskim zatvorima čami 140 palestinske djece, uključujući dvoje u administrativnom pritvoru.

Odvojeno, Međunarodna odbrana za djecu – Palestina (DCIP) rekla je u izjavi da je 85 posto palestinske djece uhapšene prošle godine bilo “podvrgnuto fizičkom nasilju”.

Prema Press TV-u, pokret sa sjedištem u Ženevi primijetio je da je dokumentirao 27 slučajeva u kojima su izraelske snage držale djecu u samici navodeći dva ili više dana u svrhu istrage.

Organizacija je rekla da takva praksa predstavlja “mučenje ili okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje”.

Rekla je da je registrovala izdavanje naloga za administrativni pritvor za 36 palestinske djece od oktobra 2015. godine, od kojih je dvoje još uvijek u pritvoru.

Izraelske snage ubile su 2020. godine devet palestinske djece na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem al-Quds i pojas Gaza, od kojih je šest ubijeno živom municijom, prema dokumentaciji koju je prikupio DCIP. 

Više od 7.000 palestinskih zatvorenika trenutno se nalazi u nekih 17 izraelskih zatvora, a desetine ih izdržavaju višestruke doživotne kazne.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button