vijesti

Izraelska specijalna jedinica obrušila se na ćelije palestinskih zatvorenika u Oferu radi ‘inspekcije vježbi’

Ured za medije Palestinskih zatvorenika rekao je da je operacija "provokativna" i da bi mogla dovesti do eskalacije palestinskih zatvorenika

 

Izraelska specijalna jedinica u utorak ujutro upala je u palestinske ćelije u vojnom zatvoru Ofer, u kojem su zatočeni deseci pripadnika Hamasa, i provela inspekcijsku vježbu usred sve veće napetosti u izraelskim zatvorima.

Ured za medije palestinskih zatvorenika rekao je da je napad na zatvor u Oferu bio “provokativan” i da bi mogao dovesti do eskalacije palestinskih zatvorenika.

Trenutno je u izraelskim zatvorima 4.450 palestinskih zatvorenika, uključujući 900 u Oferu. Palestinski zatvorenici u Oferu učestvovali su u nekoliko štrajkova glađu proteklih godina, zahtijevajući bolje uslove života u ćelijama, redovne porodične posjete i okončanje politike napada na ćelije radi provođenja inspekcija.

Neki su palestinski zatvorenici štrajkovali glađu koji su trajali više od 100 dana u znak protesta protiv administrativnih pritvora, što je vrlo kontroverzna praksa koja se koristi gotovo isključivo protiv Palestinaca, koja omogućava zadržavanje bez optužnice ili suđenje u obnovljivim periodima od tri do šest mjeseci.

U januaru se Izrael poklonio međunarodnom pritisku i ponudio palestinskim zatvorenicima vakcine Covid-19 kao dio svog nacionalnog programa cijepljenja.

Izrael je odbacio pozive da se preduzmu zaštitne mjere unutar ćelija Palestinaca kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa otkako je pandemija pogodila zemlju u martu 2020. godine. 

novembru je oko 73 palestinskih zatvorenika imalo pozitivan test na Covid-19 u izraelskom zatvoru Gilboa. Zatvorska služba Izraela je zatvorila zatvor, otkazala sve porodične posjete i prebacila zaražene u drugi zatvor.

Ovo je drugi put ovog mjeseca da su izraelske specijalne jedinice upale u ćelije palestinskih zatočenika u Oferu.

Odvojeno u utorak, izraelske snage uhitile su šest Palestinaca, pet u okupiranom istočnom Jeruzalemu i jednog u gradu Hebron, južno od okupirane Zapadne obale, izvijestila je palestinska službena novinska agencija Wafa.

Među pritvorenima su bili Nasr Hashem al-Natsheh (28), koji je uhapšen u svom domu u Hebronu , Yousef Hazineh, Nawras Abu Ghazal, Issa Mutib i Yazan Hirbawi, koji su uhapšeni u  naselju al-Saadiyeh u starom gradu Jeruzalema, i Mohammad Haroon , koji je uhapšen u naselju Alo-Tor, prema Wafi.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button