politikavijesti

Izraelska racija u Dženinu ubila devet Palestinaca u ‘masakru’

Teško naoružani izraelski vojnici upali su u izbjeglički kamp i ostavili najmanje 16 ranjenih

Dženin, okupirana Palestina –  Najmanje devet  Palestinaca , uključujući jednu stariju ženu, ubijeno je u četvrtak u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su izraelske snage ubile devet osoba, dok je još 20 ranjeno. Najmanje četvorica od njih su u kritičnom stanju, dodaje se. 

Teško naoružani vojnici ušli su u kamp u četvrtak ujutro, navodno u komercijalnom kamionu, i otvorili vatru na stanovnike pokušavajući da im blokiraju ulazak. 

Nekoliko drugih vojnih vozila, uključujući buldožere, zatim je ušlo u to područje i gađalo zgradu koja se koristila kao mjesto okupljanja stanovnika.

Anas Huwaisheh, palestinski dopisnik lokalnog kanala u Jeninu, rekao je za Middle East Eye da ga scene podsjećaju na 2002. godinu, kada je logor Dženin napadnut tokom Druge intifade.

“Zvuci metaka i pucnjave bili su intenzivni, a oblaci dima prekrivali su nebo. Izraelska okupacija je prekinula struju, internet i mrežu mobilnih telefona tokom napada. To pokazuje da je to bilo planirano”, rekao je Huwaisheh.

izraelski buldožer jenin izbjeglički kamp
Palestinci bacaju kamenje na vojni buldožer, tokom izraelske racije na okupirani grad Dženin na Zapadnoj obali 26. januara 2023. (AFP)

Palestinci su oglasili alarm u kampu u 7:05 po lokalnom vremenu kada su u civilnom vozilu otkrili prerušenu jedinicu u Izraelu koja se približavala ulazu u kamp, ​​u blizini područja Jurat Adhab.

“Došlo je do razmjene vatre između palestinskih boraca i izraelskih vojnika, a zatim je više snaga gurnuto u kamp”, rekao je Huwaisheh. “Desetine vojnih vozila opkolile su to područje.”

Dodao je da su izraelske snage tvrdile da su gađale borce koji su se zabarikadirali u jednoj kući u kampu. 

“Ali to je njihova priča. Svi smo mi civili i ono što se dogodilo danas je odbrana logora.”

Prije povlačenja, izvijestio je Huwaisheh, izraelske snage su srušile kuću koja pripada višem pripadniku Fataha brigada mučenika al-Aqse, Alaa al-Sabbaghu, koji je ubijen 2002. od rakete helikoptera u Dženinu.

‘Masakr nad našim narodom’

Ured palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa saopćio je da su ubistva bila “masakr izraelske okupacione vlade, u sjeni međunarodne šutnje”.

“To je ono što ohrabruje okupacionu vladu da izvrši masakre nad našim narodom pred očima svijeta”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik Abbasa.

Predsjednik je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost i naredio da se zastave vijore na pola koplja.

Generalni štrajk je takođe proglašen u četvrtak širom okupirane Zapadne obale i Jerusalima. Fatah, koji kontroliše palestinske vlasti, pozvao je Palestince da se suoče s izraelskim snagama na kontrolnim punktovima, javila je novinska agencija Wafa.

Starija žena pogođena hicem u vrat tokom racije identifikovana je kao 60-godišnja Magda Obaid.

Među poginulima su i Saeb Issam Mahmoud Izreiqi, 24, i Izzidin Yassin Salahat, 26.

Palestinski ministar zdravlja Mai al-Kaileh rekao je da medicinski radnici Crvenog polumjeseca nisu mogli evakuirati ranjene zbog toga što su izraelski vojnici ograničili pristup izbjegličkom kampu. 

Dodao je da su izraelske snage “upale u vladinu bolnicu Jenin i namjerno ispalile suzavac na pedijatrijski odjel u bolnici”. 

Izraelska vojska potvrdila je izvještaje o ulasku vojnika u kamp, ​​tvrdeći da je to odgovor na obavještajne izvještaje o planiranom “terorističkom napadu”. 

porodica oplakuje palestinac ubijen jenin izbjeglički kamp izraelska racija
Članovi porodice žale zbog smrti jednog od 9 Palestinaca ubijenih tokom izraelske racije na izbjeglički kamp Jenin 26. januara 2023. (AFP)

Najnovija ubistva doveli su broj poginulih Palestinaca ove godine na 29. 

Izraelske snage provode skoro noćne operacije potrage i hapšenja na Zapadnoj obali, koje često postaju smrtonosne.

Većina racija posljednjih mjeseci fokusirana je na Nablus i Dženin, gdje Izrael razbija sve veći palestinski oružani otpor u okupiranim gradovima.

Prema podacima koje je prikupio Middle East Eye, izraelske snage su ubile više Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali 2022. godine nego u bilo kojoj kalendarskoj godini od Druge intifade .

Najmanje 220 ljudi je poginulo u izraelskim napadima širom okupiranih teritorija 2022. godine, uključujući 48 djece. Od ukupnog broja poginulih, 167 je bilo sa Zapadne obale i istočnog Jerusalema, a 53 iz Pojasa Gaze.

izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: