vijesti

Izraelska policija raspršila je palestinski protest zbog masovne deložacije u istočnom Jeruzalemu

Demonstranti su pokazali solidarnost s palestinskim porodicama u susjedstvu Sheikh Jarrah usred dugogodišnjeg nastojanja da se deložiraju iz njihovih domova

Izraelske snage raspršile su protest protiv deložacije palestinskih stanovnika iz susjedstva šeika Jarrah u okupiranom istočnom Jeruzalemu i uhitile jednog aktivistu u nedjelju navečer nakon što je izraelski sud odredio rok za masovno iseljavanje palestinskih porodica do četvrtka.

Izraelske snage upotrijebile su suzavac i pendreke  kako bi rastjerale mnoštvo protestirajući u znak solidarnosti s palestinskim porodicama suočenim s izraelskim nalozima za deložaciju u Sheikh Jarrah, području udaljenom manje od kilometra od zidina Starog grada u Jeruzalemu.

Od početka 2020. godine, izraelski sudovi naložili su deložaciju 13 porodica u šeik jari.

U nedjelju je izraelski Vrhovni sud naložio da porodice Iskafi, al-Kurd, al-Jaanoi i al-Qassem – koje se sastoje od 30 odraslih i 10 djece – evakuiraju svoje domove do 6. maja. Sud je porodicama Hammad, al-Dagani i al-Daoudi koje žive u istom području do 1. avgusta dao evakuaciju.

Ove palestinske porodice žive u domovima sagrađenim u Sheikh Jarrah 1956. godine, uz odobrenje jordanskih vlasti koje su vladale Zapadnom obalom i Istočnim Jeruzalemom sve dok ih Izrael nije okupirao u junu 1967. godine, i UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Otkako je Izrael zauzeo Istočni Jeruzalem u ratu 1967. godine, izraelske doseljeničke organizacije zatražile su vlasništvo nad zemljištem u Sheikh Jarrah i podnijele su višestruke uspješne tužbe za deložaciju Palestinaca iz susjedstva od 1972. godine.

2002. godine 43 su Palestinaca deložirana s tog područja, a izraelski doseljenici preuzeli su njihova imanja. 2008. godine porodice Hanoun i Ghawi deložirane su, a 2017. porodicu Shamasneh izbacili su izraelski naseljenici iz svog doma.

U aprilu je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi posjetio Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi se sastao sa zvaničnicima Palestinske uprave (PA) i predao dokumente koji dokazuju vlasništvo Palestine nad njihovim imanjima u Sheikh Jarrah, u pokušaju da spriječi novo masovno iseljavanje.

“Svi dokumenti koje posjedujemo o imovini i zemljištu u Jeruzalemu proslijeđeni su Palestinskoj upravi”, rekao je tada Safadi, dodajući da je njegova vlada “pronašla dokumente koji dokazuju da je [jordansko] Ministarstvo razvoja koje je izgradilo ove kuće imalo 1956. finalizirao ugovore o zakupu domova u Sheikh Jarrah. “

Iseljavanje dolazi kad Jeruzalem posljednjih sedmica zaoštri tenzije , a krajnje desničarski Izraelci organizuju marševe pozivajući na “Smrt Arapima” usred dugogodišnjih napora izraelskih vlasti da prošire naselja – koja su nezakonita prema međunarodnom pravu – u istočnom Jeruzalemu.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button