politika

Izrael je krenuo u rušenje 2020. godine

Izraelske snage srušile su palestinsku kuću istočno od Yatte, u blizini grada Hebron na zapadnoj obali, 29. decembra

Izraelske snage srušile su palestinsku kuću istočno od Yatte, u blizini grada Hebron na zapadnoj obali, 29. decembra. Mosab Shawer APA slike

Iako je ljudima širom svijeta rečeno da ostanu kod kuće zbog pandemije, Izrael je 2020. godine učinio beskućnicima više Palestinaca nego godinama.

Izrael je tokom godine srušio i zaplijenio više od 850 palestinskih struktura, raselivši 1.000 ljudi. Više od polovine raseljenih bila su djeca.

Izrael je ciljao gotovo sve vrste struktura koje su Palestincima potrebne za održivi život, uključujući domove, poljoprivredne zgrade, infrastrukturu i sanitarne uređaje.

Broj rušenja prošle godine ujedno je i najveći godišnji ukupan broj otkako je nadzorna grupa OCHA počela voditi evidenciju 2009. godine – sa izuzetkom 2016. godine .

Ove brojke ne uključuju oko 5.000 Palestinaca na čiji su egzistenciju pogođena rušenja i pljačke tokom cijele godine, a da nisu raseljeni.

U 2020. godini povećao se i broj Palestinaca koji su morali rušiti vlastite domove u okupiranom istočnom Jeruzalemu po izraelskim naredbama. Palestinci su primorani da to čine kako bi izbjegli plaćanje izraelskih posada za olupine.

Područje C

Velika većina rušenja i zaplijena dogodila se u okupiranom istočnom Jeruzalemu i području C, 60 posto okupirane Zapadne obale koja je i dalje pod potpunom izraelskom vojnom vlašću.

Većina područja C trebala je postepeno biti prebačena pod kontrolu Palestinske uprave nakon potpisivanja sporazuma iz Osla 1990-ih. Ali to se nikada nije dogodilo.

Izrael kontrolira sve planiranje i izgradnju na tom području pod otvorenim diskriminatornim režimom.

Palestinci su podvrgnuti izraelskim vojnim naredbama koje reguliraju svaki aspekt njihovog života, dok su izraelski doseljenici koji žive u samo židovskim kolonijama ilegalno izgrađenim na okupiranoj teritoriji podliježu izraelskom građanskom zakonu.

Izrael zabranjuje gotovo svu palestinsku gradnju na području C.

“Palestincima je dozvoljeno da grade na manje od jednog procenta područja C i na samo oko 15 procenata istočnog Jeruzalema”, nedavno je izjavila OCHA .

To prisiljava Palestince da grade na vlastitoj zemlji bez izraelskih dozvola i žive u stalnom strahu da bi izraelske okupacijske snage mogle oduzeti ili uništiti njihovu imovinu.

“Ovaj sistem radi prvenstveno o rušenju objekata”, grupa B’Tselem izraelski ljudska prava rekao je , i dio Izraela dugoročne napore za promjenu demografiju u tom području i osigurati jevrejsku većinu u pripremi za pripajanje.

Palestincima je takođe uskraćen pristup osnovnoj infrastrukturi, poput vode i električne energije, u tim područjima. Mnogi se oslanjaju na solarne panele koje financiraju donatori za skladištenje električne energije i vode.

Ali čak ni donirane strukture nisu sigurne od izraelskog uništenja.

Godine 2020. Izrael je srušio ili oduzeo donatorske strukture u vrijednosti od oko 350.000 dolara, a mnoge je osigurala Europska unija.

Osim prigušenih izjava i prilika za fotografije na lokacijama kojima prijeti rušenje, EU nije učinila ništa kako bi Izrael smatrao odgovornim za uništavanje desetaka miliona dolara projekata koje su godinama finansirali evropski porezni obveznici.

Najveće rušenje u godinama

Samo u novembru, izraelske snage demolirale su i zaplijenile više palestinskih struktura u jednom mjesecu zabilježeno od 2009. godine, prema OCHA.

U novembru je takođe zabilježeno najveće pojedinačno rušenje na okupiranoj teritoriji u posljednjih nekoliko godina, kada je Izrael izravnao većinu okupirane zajednice Khirbet Humsa na Zapadnoj obali.

Izraelske snage stigle su u Khirbet Humsa 3. novembra i srušile 76 građevina. Više od 70 Palestinaca ostalo je bez domova, uključujući 41 dijete – ukupno 11 porodica.

Kongresnica Minnesote Ilhan Omar nazvala je rušenje u to vrijeme “teškim zločinom” i ustvrdila da “Sjedinjene Američke Države ne bi trebale financirati etničko čišćenje.

U prvoj sedmici 2021. godine Izrael je već srušio 12 građevina i raselio tri Palestinca.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close