svijet

Izrael je ‘flagrantno prekršio’ obaveze cijepljenja Palestinaca, kaže Amnesty

Organizacija za zaštitu prava kaže da je neuspjeh cijepljenja Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi znak "institucionalizirane diskriminacije"

Amnesty International optužio je Izrael da “flagrantno” krši svoje obaveze kao okupatorska sila propuštanjem pružanja cjepiva Covid-19 pet miliona Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, nazvavši to znakom “institucionalizirane diskriminacije”.

Godišnji globalni izvještaj organizacije za ljudska prava, objavljen u srijedu, kaže da je pandemija koronavirusa razotkrila politike koje su “produžile nejednakost, diskriminaciju i ugnjetavanje i otvorile put devastaciji koju je Covid-19 prouzrokovao na globalnom nivou i na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi” , uključujući Izrael i Palestinske teritorije.

“Kao jasnu ilustraciju razmjera institucionalizirane diskriminacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, izraelske vlasti nisu uspjele osigurati cijepljenje za pet miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi kada je akcija cijepljenja započela u decembru 2020. godine”, navodi se u izvještaju.

“Ovim potezom flagrantno su prekršene izraelske obaveze kao okupatorske sile prema međunarodnom pravu.”

Izrael, koji je u decembru započeo kampanju cijepljenja, napredovao je kao vodeća svjetska država za cijepljenje svojih građana, primijenivši barem jednu dozu cjepiva Covid-19 na oko 60 posto svoje populacije.

Ali za Palestince koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, uvođenje cjepiva daleko je zaostajalo.

Prema  nedavnom izvještaju agencije za pomoć “Liječnici bez granica”, “Preko 60 puta je veća vjerovatnoća da ćete se cijepiti u Izraelu nego u Palestini.”

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je više od 282.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa sa više od 2.970 smrtnih slučajeva među Palestincima na Zapadnoj obali, u Gazi i u istočnom Jeruzalemu.

Prošlog mjeseca Palestinska uprava (PA)  primila je prvu seriju vakcina od inicijative za dijeljenje Svjetske zdravstvene organizacije Covax, dodavši 62.000 doza programu inokulacije na okupiranoj Zapadnoj obali. Ona je također dobio hrpa ruskog Sputnik V vakcine.

Prema četvrtoj Ženevskoj konvenciji, Izrael je dužan održavati “medicinske i bolničke ustanove i službe, javno zdravlje i higijenu na okupiranoj teritoriji”, uključujući usvajanje mjera za zaustavljanje širenja zaraznih bolesti.

Covid-19 ‘produbio nejednakost’

U svom novom izvještaju, Amnesty je također izložio druge oblike “institucionalizirane diskriminacije” prema Palestincima u Izraelu ili na okupiranim teritorijama, uključujući prisilno raseljavanje stotina, nezakonita ubijanja i “ilegalnu blokadu” Gaze.

Organizacija za zaštitu prava rekla je da Izrael nastavlja sa sistematskim kršenjem ljudskih prava, uključujući zločine prema međunarodnom pravu protiv Palestinaca.

“Izraelske vlasti izvršile su stotine racija širom Zapadne obale radi hapšenja Palestinaca, obično u njihovim kućama noću”, rekao je Amnesty.

“Uhapšeni su bili zatočeni u zatvorima u Izraelu, zajedno sa hiljadama drugih Palestinaca sa [okupiranih palestinskih teritorija] uhapšenih prethodnih godina”, navodi se, dodajući da su ovi premještaji u izraelske zatvore kršili međunarodno pravo.

Izvan Izraela i palestinskih teritorija, Amnesty je istakao druge načine na koje je pandemija koronavirusa dodatno razotkrila nejednakosti u regiji MENA, uključujući situaciju migrantskih radnika u mnogim zemljama Zaljeva, kao i kako su lideri u regiji iskoristili pandemiju nastaviti napade na ljudska prava.

“COVID-19 surovo je razotkrio i produbio nejednakost unutar i između zemalja i naglasio zapanjujuće nepoštivanje naših vođa prema našoj zajedničkoj humanosti. Decenije podeljenih politika, pogrešno vođene mjere štednje i odabiri čelnika da ne ulažu u raspadanje javne infrastrukture ostavio previše lak plijen za ovaj virus, “Agnes Callamard, novi generalni sekretar Amnesty International-a, rekao je u izjavi.

“Suočeni smo sa svijetom u rasulu. U ovom trenutku pandemije čak bi se i zabludjeli lideri borili da poreknu da su naši socijalni, ekonomski i politički sistemi slomljeni.”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button