vijesti

Izložba “Logori stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu”: Svjedočanstvo o bezumlju jednog vremena

Svjedočanstvo o bezumlju jednog vremena

Izložba “Logori stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu” otvorena je danas u Muzeju Jevreja BiH, depandansu Muzeja Sarajeva, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se od 2005. godine obilježava 27. januara Odlukom Generalne skupštine UN-a. Autor izložbe je Eli Tauber, a kustos izložbe je Žanka Dodig.

Prvi ustaški koncentracioni logor u NDH, Danica osnovan je već 15. aprila 1941. u Drenju pokraj Koprivnice. Na području Nezavisne Države Hrvatske tokom 1941. i 1942. osnovano je oko trideset njemačkih, talijanskih i ustaških logora. Po svojoj namjeni i funkciji bili su uglavnom sabirni, tranzitni i iseljenički, a neki od njih radni i koncentracioni. U području pod talijanskom upravom bili su organizirani sabirni logori za Jevreje u Kraljevici, na ostrvu Braču, u gradu Hvaru, u Gružu, Kuparima, te na Lopudu pokraj Dubrovnika i na ostrvu Rabu (Kampor).

– I bosanskohercegovački Jevreji nisu izbjegli tragičnu sudbinu diktiranu odlukama nacističkog režima. Ovaj period stradanja je prikazan i na stalnoj postavci u Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine, koji eksponatima svjedoči o tragičnoj sudbini jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Najtužniji dio Muzeja je druga galerija s fotografijama hapšenja, sabirnih logora, uništavanja imovine i deportacijom jevrejskog stanovništva, zapisala je kustosica izložbe Žanke Dodig.

image

Postavka donosi niz fotografija i pisanih dokumenata koji svjedoče o stradanju Jevreja u tom ratnom vremenu.

– Poenta izložbe je objasniti šta je to holokaust i koji su to “dijelovi” holokausta, te podsjećanje kako je jedno bezumlje skoro potpuno uništilo jevrejsku zajednicu BiH, istakao je autor izložbe Eli Tauber.

On podvlači da je svaka izložba postavljena s ciljem, a ova je da se podsjeti na holokasut.

– Činjenica je da metode koje su primjenjivane za usmrćivanje Jevreja istorija nije zabilježila, kao i da su prije usmrćivanja primjenjivane razne metode psihičkog i fizičkog zlostavljanja, kazao je Tauber.

Potcrtava da je, pored toga, zakonska legislativa provođena preko ustaških redarstava uticala putem raznih propagandnih sredstava i metoda na obespravljenje Jevreja te njihovo ponižavanje, zatvaranje u privremene sabirne i koncentracione logore.

Kustosica Žanka Dodig ističe kako je najtužniji dio Muzeja galerija sa fotografijama hapšenja, sabirnih logora, uništavanja imovine i deportacije jevrejskog stanovništva.

– O tom vremenu saznajemo iz dopisnica pisanih iz logora, logorskih haljina, sramnih oznaka po kojima se Jevreji prepoznaju, a bili su ih obavezni nositi, naglasila je Dodig.

Dodajući kako je najupečatljiviji eksponat knjiga stradanja Jevreja BiH, u kojoj su abecednim redom navedena imena dvanaest hiljada ubijenih Jevreja, te su ostali zapisani kao svjedočanstvo o bezumlju jednog vremena.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button