politika

Islamska revolucija u Iranu je uzor svim zemljama koje žele istinsku nezavisnost

Bahreinski aktivista je u intervjuu za novinsku agenciju Tasnim rekao da je islamska revolucija u Iranu uzor za sve zemlje svijeta na polju suvereniteta i nezavisnosti.

Hussein Al-Birri, aktivista i borac za ljudska prava u Bahreinu, smatra da je prirodno da svjetske sile kod naroda stvore mišljenja da je nemoguće ostvariti napredak i razvoj uz oslanjanje na unutrašnje i vlastite potencijale.

Kad god jedan narod upotrijebi vlastite potencijale za otklanjanje svojih potreba i ostvari sigurnost, stabilnost i svoje zahtjeve, ruke velikih sila koje žele iskorištavati mogućnosti i igrati se s bogatstvima tog naorda, bivaju odsječene, tvrdi on.

Velike svjetske sile nameću narodima regije vjerovanje da su trenutne svjetske sile jedini način postizanja stabilnosti, nezavisnosti, sigurnosti i napretka, tako da se trenutni svjetski poredak mora očuvati. Upravo zato, te sile svakoga ko ne misli kao one, optužuju za ugrožavanje sigurnosti na regionalnom i svjetskom nivou.

Al-Birri je u nastavku intervjua za iransku novinsku agenciju Tasnim pojasnio da je historija dokazala da nijedan narod ne može postići napredak oslanjajući se na velike sile, a istovremeno zadržati svoju nezavisnost. Zemlje koje su vezane za velike svjetske sile gube nezavisnost, sve dok ne postanu alatka velikih kompanija ili tržište za proizvode tih sila.

On je istakao da je pokretač i lider islamske revolucije u Iranu, koja je pobjedu proglasila 1979.god, rahmetli Imam Homeini, svojim velikim pokretom dokazao da je jedini način postizanja stvarne nezavisnosti i napretka oslanjanje na vlastiti narod i potencijale.

„Islam je jedino rješenje za nezavisnost Irana naspram siledžija sa Zapada i Istoka, kao i za ostvarenje zahtjeva i želja iranskog naroda kroz pokret koji je utemeljen na uvjerenjima“ – rekao je on i naglasio da je Islamska Republika Iran ostvarila pobjedu u vrijeme kada su sve zemlje na svijetu imale samo dva izlaza: ili da se priklone Zapadu ili Istoku.

No, Iran i iranski narod, odabrali su put istinskog islama, na kojem su pretrpjeli godine patnji, embarga, sankcija i drugih brojnih nepravdi.

Al-Birri se osvrnuo i na položaj regionalnih zemalja u odnosu na svjetske sile, između ostalih, i Bahrein i rekao:

„Ti režimi služe svjetskim silama i njihovim zlim ciljevima u regionu. Takav je režim Al Halifa u Bahreinu, i drugi režimi na obali Perzijskog zaljeva. Oni svoj opstanak vide u zavisnosti od svjetskih sila.“

Kao jedino rješenje za narode regiona, posebno Bahreince, on je naveo ustanak i oslobađanje od svih oblika kolonijalizma.

Osvrćući se na uspjehe koje je Islamska Republika Iran ostvarila u periodu od 40 godina vladavine islamske revolucije, na polju različitih nauka, odbrane, industrije, uprkos ogromnim pritiscima i sankcijama zapadnih zemalja, posebno SAD, bahreinski aktivista rekao je da oslanjanje na vlastiti narod i potencijale ima svoju cijenu, koju vlade poput one u Bahreinu ili Saudijskoj Arabiji, nisu sposobne podnijeti.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close