vijesti

Iranski zapovjednik obećava “otpor” godinu dana nakon Soleimanijevog ubistva

Američko ubistvo vrhovnog generala Qassema Soleimanija neće odvratiti iranski otpor, rekao je u petak stariji zapovjednik dok su se napetosti pojačavale do prve godišnjice napada dronom.

Sjedinjene Države ubile su Soleimanija, vođu Quds snaga Revolucionarne garde, u Iraku, 3. januara 2020. Washington ga je optužio za rukovođenje napadima iranskih milicija na američke snage u regiji.

Nekoliko dana nakon američkog udara bespilotnim letjelicama, Iran je uzvratio raketnim napadom na iračku zračnu bazu u kojoj su bile smještene američke snage, a iranske snage u visokoj pripravnosti pogrešno su oborile ukrajinski putnički avion koji je poletio iz Teherana.

Esmail Ghaani koji je naslijedio Soleimanija na čelu elitnih snaga Qudsa, rekao je u petak da je Iran još uvijek spreman odgovoriti.

“Iz vaše vlastite kuće može se pojaviti neko ko će vam uzvratiti za zločin”, rekao je na televizijskom događaju povodom obilježavanja godišnjice na Teheranskom univerzitetu.

“Američka nestašluk neće odvratiti Qudsovu silu da nastavi put otpora,” dodao je.

Dva američka bombaša B-52 preletjela su u srijedu Bliski istok, kako su američki zvaničnici rekli da je Iran odvraćao od Iraka uoči prve godišnjice.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da pokušava izmisliti izgovor za napad na Iran i rekao da će se Teheran snažno braniti.

Predstavnici iranskih regionalnih saveznika i pokreta u Libanonu, Iraku, Siriji, Jemenu i Gazi također su govorili na proslavi godišnjice u petak.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close