vijesti

Iranski vođa tvrdi kako izdaja od strane UAE-a neće trajati ”još dugo”, ali da će stigma ostati zauvijek

Iranski vrhovni čelnik Ali Hamnei optužio je Ujedinjene Arapske Emirate zbog normalizacije odnosa s Izraelom, rekavši da će se ljaga ovog djela zauvijek pamtiti.

Nova kritika dolazi zbog odluke od strane UAE-a o prekidanju bojkota u pogledu normalizacije odnosa i uspostave diplomatskim odnosa s Izraelom, kao i zbog odustajanja od zabrane komercijalnih, kulturnih i drugih vrsta odnosa.

“UAE su izdali svijet islama, arapske nacije, zemlje okruženja i Palestinu. Naravno, ova izdaja neće dugo trajati”, rekao je Hamnei u govoru u utorak.

“Vladari UAE otvorili su vrata okruženja cionistima, a oni su ignorirali i normalizirali pitanje Palestine, što je pitanje o uzurpaciji zemlje”, dodao je iranski čelnik, koristeći svoj preferirani izraz za izraelsku vladu, koju Teheran ne priznaje.

”Stigma će ostati na njima”.

Zajedničko američko-izraelsko izaslanstvo trenutno boravi u Abu Dhabiju, nakon što je izvelo prvi izravni let u povijesti između Izraela i UAE. Washington je bio posrednik u pregovorima.

Kritičari odluke, uključujući Tursku, gledaju na odluku UAE kao na izdaju palestinske stvari. Izraelska vlada trenutno planira aneksiju okupiranih palestinskih teritorija na Zapadnoj obali, usprkos obećanjima da će zaustaviti postupak, koja su dana u dogovoru s Emiratima.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close