vijesti

Iranski nuklearni stručnjak ubijen u terorističkom napadu

Viši iranski stručnjak specijaliziran za nuklearnu tehnologiju ubijen je u terorističkom napadu u petak popodne. 

Atentat na Mohsena Fakhrizadeha dogodio se u regiji Abe-Sard u okrugu Damavand, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Teherana.  

Nova agencija Fars rekla je da su stručnjaka u automobilu ubili teroristi.

Teroristi su eksplodirali na kamionet – Nissan sedan – natovaren eksplozivom na putu automobila koji je prevozio Fakhrizadeha, a zatim su počeli pucati na njegov automobil i zaštitare.

Zarif kaže da se u teroru vide “ozbiljne naznake izraelske uloge” 

Iran smatra Izrael odgovornim za teroristički akt.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pozvao je međunarodnu zajednicu, posebno Europsku uniju, da osudi ovaj gnusni zločin i korak vršeći “sramne dvostruke standarde”.

„Teroristi su danas ubili eminentnog iranskog naučnika. Ova kukavičluk – sa ozbiljnim naznakama izraelske uloge – pokazuje očajničko ratovanje počinitelja “, tweetovao je Zarif.

“Iran poziva međunarodnu zajednicu – a posebno EU – da okončaju svoje sramotne dvostruke standarde i osudi ovaj akt državnog terora”, ustvrdio je ministar vanjskih poslova.

Fars je takođe izvijestio da su u oružanom sukobu ubijena tri do četiri terorista.

Fakhrizadeh je bio jedini naučnik čije je ime spomenuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelski mediji objavili su da je plan za atentat prošle godine propao. Oni su takođe tvrdili da su Ujedinjene Nacije ime Fakhrizadeh objavile izraelskoj špijunskoj agenciji Mossad.

Detalji incidenta tek trebaju biti jasni.

Iransko Ministarstvo odbrane objavilo je u petak izjavu kojom potvrđuje da je Fakhrizadeh izgubio život tokom napada na atentat. 

“Ovog dana u petak popodne, naoružani teroristički elementi napali su vozilo u kojem je bio Mohsen Fakhrizadeh. Tokom sukoba između njegovog sigurnosnog tima i terorista, gospodin Fakhrizadeh je teško ozlijeđen, a zatim prebačen u bolnicu”, navodi se u izjavi i dodaje da su napori ljekara da reanimacija je završila neuspjehom. 

Načelnik štaba oružanih snaga general-major Mohammad Bagheri takođe je nekoliko trenutaka kasnije izdao izjavu u kojoj izražava saučešće zbog atentata na naučnika i obećava “tešku osvetu”.

Vojni načelnik kaže da počinioce terorističkog napada “čeka teška osveta” 

“Terorističke grupe i počinitelji ovog slijepog čina također bi trebali znati da ih očekuje teška osveta.”

Predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf također je zatražio hitnu identifikaciju, hapšenje i kažnjavanje elemenata koji stoje iza terorističkog napada.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close