vijesti

Iran upozorava da će napustiti NPT ukoliko spor oko nuklearnog sporazuma bude predat UN-u

Šef iranske diplomatije rekao je da će Iran imati mnogo opcija pred sobom, ukoliko evropske potpisnice nuklearnog sporazuma nastave s neopravdanim ponašanjem.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran, Mohammad Džavad Zarif, rekao je da će Teheran imati opciju napuštanja Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), ukoliko Britanija, Francuska i Njemačka nastave s neopravdanim ponašanjem i slučaj iranskog nuklearnog sporazuma predaju Vijeću sigurnosti UN-a, kako su prethodno najavile.

Prošle sedmice, tri evropske potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015.god, pokrenule su mehanizam za rješavanje sporova unutar sporazuma, optužujući Iran za njegovo kršenje. Iran će sada biti pozvan da riješi takozvani spor s evropskom trojom, a proces bi konačno mogao dovesti do ponovnog uvođenja sankcija UN-a Teheranu, koje su prethodno bile ukinute.

Zarif je danas rekao da izjave evropskih zvaničnika nemaju zakonsko uporište.

Iran je u nekoliko navrata ograničio svoje obaveze preuzete potpisivanjem nuklearnog sporazuma, u odgovoru na američko jednostrano povlačenje 2018.god. i uvođenje teških sankcija. No, Teheran se za mjere redukcije odlučio mjesecima kasnije, tek kada su i evropske potpisnice odbile garantovati svoje trgovinske veze s Iranom, iz straha od američkih sankcija i Trumpovih prijetnji.

Zarif je kazao da će mjere Teherana biti poništene ukoliko se Evropa vrati svojim obavezama preuzetim potpisivanjem nuklearnog sporazuma.

„No, ukoliko Evropljani nastave s koracima zasnovanim na političkim igricama, mi imamo različite opcije, jer njihove akcije nisu zakonski opravdane“ – rekao je on.

tzvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close