vijesti

Iran: šehid Soleimani nosio je sa sobom diplomatske poruke na dan atentata

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova nada se da će se “Washington ponašati racionalno i izbjeći podsticanje napetosti”, a komentarišući mogućnost pokretanja rata protiv njega: “Spremni smo za sve buduće scenarije”.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je zapovjednik Snaga Quds, mučenik general Qassem Soleimani, “nosio sa sobom diplomatske poruke na dan njegovog atentata”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova smatralo je, s druge strane, da je “vijest o cionističkoj neprijateljskoj podmornici koja se kreće prema Zaljevu medijska igra u kojoj preporučujemo da ne učestvuje”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je danas, u ponedjeljak, da je prethodno dobilo poruke od Saudijske Arabije koje “nisu bile dovoljno diplomatske i odgovorili smo im putem Vijeća za zaljevsku suradnju”. 

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je mogućnost da Sjedinjene Države pokrenu rat protiv Irana, rekavši: “Spremni smo za sve buduće scenarije”. 
 
Iransko Ministarstvo vanjskih poslova nadalo se da će se “trenutna američka administracija posljednjih dana suzdržati od podsticanja napetosti”, napominjući da “Sjedinjene Države snose odgovornost za podsticanje bilo kakve napetosti u regiji i na to ih upozoravamo”. 

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da smo “poslali našim prijateljima iz regije jasnu poruku da sadašnja američka administracija ne bi trebala krenuti u novu avanturu”, ističući da “ne težimo potaknuti napetost u regiji, ali nikada se nećemo ustručavati braniti svoju sigurnost i svi su bili svjedoci našeg odgovora”. .

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova također se nadalo da će Washington “postupati racionalno i izbjeći podsticanje tenzija”. 

Znakovito je da je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif potvrdio jučer, u nedjelju, da je Teheran “uvijek bio aktivan igrač na diplomatskom poprištu kroz povijest”, s obzirom na to da su pokušaji koji imaju za cilj izgradnju vještačke dvoličnosti s ciljem smanjenja važnosti diplomatije “pokušaji kojima povijesno nedostaje tačnosti i ispravnosti”. .

Prošlog četvrtka iransko Ministarstvo vanjskih poslova držalo je američku vladu odgovornom za “posljedice bilo kakvih nerazumnih radnji koje poduzima u trenutnoj fazi”, ističući da su nedavne američke optužbe protiv Irana “dvostruke, neutemeljene i izmišljene od strane Bijele kuće”. 

Izjave iranskog Ministarstva vanjskih poslova stigle su kao odgovor na izjavu američke Centralne komande, koja je optužila Teheran da stoji iza raketnog napada na Zelenu zonu u Bagdadu prošle sedmice.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close