vijesti

Iran poriče da je vođa Al Kaide ubijen u Teheranu

 

Iran je demantirao izvještaj da je lider militantne grupe Al Kaida ubijen u svom glavnom gradu Teheranu u augustu.

List New York Times izvijestio je da je Abdullah Ahmed Abdullah, drugi zapovjednik Al Kaide, ubijen na ulici od strane izraelskih agenata nakon zahtjeva SAD-a.

Iran je rekao da u svojoj zemlji nema “terorista” al Kaide.

Abdulah je optužen da je planirao smrtonosne napade na američke ambasade u Africi 1998.

Abdullaha, koji je poznatiji po svom pseudonimu Abu Muhammad al-Masri, ubijen je zajedno sa svojom kćerkom od strane dvojice ubica na motoru 7. augusta, javlja New York Times, citirajući anonimne zvaničnike obavještajne službe SAD.

U izvještaju se tvrdi da je Iran u početku pokušavao prikriti smrt Al-Masrija, a iranski i libanonski mediji su u izvještajima u koje su žrtve pucnjave 7. augusta opisivane kao profesor libanske istorije i njegova kćerka.

Međutim, iransko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je izvještaj u subotu, u kojoj se kaže: “S vremena na vrijeme, Washington i Tel Aviv pokušavaju vezati Iran s takvim grupama lažući i odajući lažne informacije medijima kako bi izbjegli odgovornost za kriminalne aktivnosti ove grupe i drugih terorističkih grupa u regionu.”

Nije bilo neposrednog komentara ni od zvaničnika SAD-a ni izraelaca.

Al-Masri je bio jedan od osnivača džihadistike grupe koja je razorila Bliski istok i dijelove Afrike i izvršila napade u SAD 11. septembra 2001.

Optužen je da stoji iza bombaških napada na sad-ove embasije u Keniji i Tanzaniji, u kojima su 1998. godine poginule 224 osobe.

On je bio u Iranu od 2003. godine, u početku u kućnom pritvoru, ali kasnije živi slobodno, izjavili su američki obaveštajni zvaničnici, preneli su u Njujork tajmsu.

Svaka veza između Irana i Al Kaide bila bi vrlo neobična – dvije strane su se međusobno borile u sukobima, i predstavljaju dvije glavne i ponekad suprotstavljene grupe islama – Iran je uglavnom šija musliman, dok je Al Kaida sunitska džihadistička grupa.

Al-Masri se još uvijek pojavljuje na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista, gdje se nudi nagrada od 10 miliona dolara za informacije koje vode do njegovog hapšenja.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close