svijet

Iran oprema RF-4 izviđačke zrakoplove na mlazni pogon naprednim kamerama domaće proizvodnje

 

Unatoč uspostavljanju domaće proizvodnje za mnoge vrste vojnih vozila, uključujući i mlazne zrakoplove, u svjetlu UN-ove zabrane prodaje oružja, Iran i dalje koristi RF-4 dobivene iz SAD-a 1960-ih i 1970-ih, za vrijeme carske države Iran.

Iransko ratno zrakoplovstvo opremilo je svoju flotu mlažnjaka McDonnell Douglas RF-4 novim domaćim kamerama “Samat” za zračno izviđanje, uoči njihovog sudjelovanja u vježbama Fadayeeyan Harim Velayat, u središnjoj provinciji Isfahan.

RF-4, koje su SAD prvi put isporučile Iranu tijekom 1960-ih i 1970-ih, kada su bili saveznici, sudjelovali su u ratnim igrama, s bespilotnim letjelicama “Kaman-12,” iranske proizvodnje. Zajedno su, tijekom prvog dana dvodnevne vježbe koja je započela 02. studenog, izveli nalete na hipotetski neprijateljski teritorij, fotografirajući položaje protivnika i provodeći elektronički nadzor.

 

Osim izviđačkih misija, iransko ratno zrakoplovstvo vježbalo je gađanje ciljeva koristeći borbene zrakoplove i bombardere naoružane raketama domaće izrade i pametnim bombama, otkrio je glasnogovornik zrakoplovstva, brigadni general Farhad Goudarzi. Prema njegovim riječima, vježbe se održavaju kako bi se ostalim silama u okruženju poslala poruka “stabilnosti, prijateljstva i održivog mira.” No upozorio je svoje potencijalne protivnike neka ne čine “pogrešne procjene” i ne napadaju Islamsku republiku, obećavajući da će to biti vrlo pogubno za njih.

Vježbe Fadayeeyan Harim Velayat održavaju se svake godine, a 2020. godine jedinice iz sedam iranskih zračnih baza sudjeluju u ratnim igrama. Niz iranskih borbenih zrakoplova, bombardera, transportnih i tankerskih zrakoplova te bespilotnih letjelica sudjeluje u vježbi, koja je usmjerena na uvježbavanje moderne ratne taktike osmišljene kao odgovor na “nove vojne prijetnje,” prema zapovjedniku zrakoplovstva brigadnom generalu Azizu Nasirzadehu. Najnovije iranske vježbe dolaze usred kontinuiranog sučeljavanja između Teherana i Washingtona, koje se intenziviralo posljednjih godina zbog povećane prisutnosti američkih vojnih brodova na području Perzijskog zaljeva, unatoč prigovorima Islamske Republike.
Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close