vijesti

Iran odbacuje francuski poziv da se Iran prvo pridržava JCPOA prije povratka SAD-a

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif odgovorio je na francuski poziv da Iran treba ukinuti nuklearne mjere prije nego što se SAD vrate nuklearnom sporazumu između Irana i glavnih svjetskih sila iz 2015. godine.

Zarifov odgovor uslijedio je nakon što je neidentificirani francuski predsjednički dužnosnik u utorak rekao vijestima da Iran mora prekinuti ono što je zvaničnik nazvao svojim “provokacijama” i vratiti se uvjetima nuklearnog sporazuma ako očekuje da će se Sjedinjene Države ponovno pridružiti sporazumu, ali čak i tada bili bi potrebni širi pregovori.

“Ako su ozbiljni u pregovorima i ako žele ponovno angažirati sve dionike JCPOA, prvo se moraju suzdržati od daljnjih provokacija i drugo poštovati ono što više ne poštuju, to će reći njihove obaveze,” zvaničnik predsjedništva rekao je novinarima pod uvjetom da ostane anoniman.

Zarif je brzo odgovorio na francuske primjedbe. Rekao je da Iran neće poduzeti prvi potez za oživljavanje nuklearnog sporazuma.

„Zašto bi zaboga Iran – zemlja koja je čvrsto stajala i porazila 4 godine brutalnog američkog ekonomskog terorizma nametnutog kršenjem Rezolucije JCPOA i UNSC-a – prvo pokazao gest dobre volje? Amerika je ta koja je prekinula dogovor – bez ikakvog razloga. Mora ispraviti svoju pogrešku; tada će Iran odgovoriti ”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova u utorak u tvitu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz JCPOA u maju 2018. godine i ponovo uveo – i neki slučajevi su ponovo označeni – sankcije koje su ukinute prema sporazumu. Novi američki predsjednik Joe Biden obećao je da će oživjeti sporazum. Tokom svoje predizborne kampanje, Biden je rekao da će se pridružiti nuklearnom sporazumu, a zatim će ga koristiti kao početnu tačku za daljnje pregovore s Iranom o drugim pitanjima.

Biden je potvrdio svoj prethodni stav o JCPOA nakon pobjede na američkim predsjedničkim izborima u novembru, ali rekao je da će oživljavanje sporazuma biti “teško” i “vrlo teško”.

Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost istakli su potrebu za suradnjom s američkim evropskim saveznicima na globalnim pitanjima poput iranskog nuklearnog sporazuma. Predsjednik Biden nedavno je telefonom razgovarao s francuskim i njemačkim čelnicima kako bi između ostalih razgovarao o situaciji oko JCPOA.

Zvaničnik predsjedništva nije dao redoslijed o tome kako će funkcionirati ukidanje sankcija tijekom vraćanja u sklad, ali rekao je da su francuska i američka administracija bile jasne u vezi s tim što treba učiniti i kako.

“Morat ćemo … vidjeti kako se povratak Sjedinjenih Država u JCPOA plaća provjerljivim gestama Iranaca”, rekao je zvaničnik.

Dodao je da su problemi s Iranom prevazišli nuklearni sporazum i da bi trebalo voditi šire pregovore o njegovim regionalnim aktivnostima, navodi Reuters.

Iran je iznova i iznova rekao da je lopta na američkom terenu, naglašavajući potrebu da Washington poduzme prvi diplomatski potez.

“Lopta je na američkom terenu”, rekao je iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Majid Takht-Ravanchi za NBC News u nedavnom intervjuu. „Potpuno je na novoj administraciji. Dakle, čim izvrše svoje obveze, Iran je u više navrata rekao da će se Iran vratiti punoj provedbi svojih obveza. “

Međutim, čini se da administracija Bidena ima tendenciju pričekati neko vrijeme prije nego što donese bilo kakvu odluku u vezi sa JCPOA. Antony Blinken, novi američki državni sekretar, Odbor za vanjske odnose Senata 19. januara da su SAD “daleko od” točke do ponovnog pristupanja JCPOA.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button