vijesti

Iran najavljuje ukidanje embarga na oružje UN-a

 Iransko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je ukidanje embarga UN-a na oružje Teheranu uprkos neuspjelim naporima Sjedinjenih Država da produže embargo.

“Danas je važan dan za međunarodnu zajednicu koja je, uprkos naporima američkog režima, zaštitila Rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a i Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA)”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju.

„Od danas [18. oktobra 2020.], sva ograničenja na transfer oružja, srodne aktivnosti i finansijske usluge u i iz Islamske Republike Iran, kao i sve zabrane u vezi sa ulaskom na teritorij država članica Ujedinjenog naroda ili tranzitom kroz njega prethodno nametnuti određenom broju iranskih državljana i vojnih zvaničnika, svi se automatski ukidaju ”, reklo je ministarstvo.

Također je naglasio da u jednoj od inovacija JCPOA-e definitivno i bezuvjetno ukidanje ograničenja naoružanja i zabrana putovanja ne zahtijeva novu rezoluciju, niti zahtijeva bilo kakvu izjavu ili bilo koju drugu mjeru Vijeća sigurnosti.

JCPOA, odobren Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, potpisan je između Irana, Sjedinjenih Država, Britanije, Njemačke, Francuske, Europske unije, Rusije i Kine 14. srpnja 2018. Međutim, američki predsjednik Donald Trump odustao je od dogovora 8. maja 2018. u potrazi za onim što je nazvao politikom „maksimalnog pritiska“ protiv Irana.

SAD su uložile ogromne napore, od podnošenja nacrta rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se poziva na produženje embarga na oružje do pokretanja kontroverznog mehanizma unutar JCPOA, kako bi se osiguralo da ograničenja UN-ovog oružja za Iran neće biti ukinuta. Ali svi američki napori u tom pogledu suočili su se s čvrstim protivljenjem međunarodne zajednice. Sve stranke JCPOA, zajedno s trinaest članova Vijeća sigurnosti UN-a od 15 članova, rekle su da SAD nisu imale zakonske ovlasti za produženje embarga na oružje na Iran.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close