vijesti

Iran lansirao svoj prvi vojni satelit Noor 1

Raketa nazvana Qassed lansirana je danas s nepoznate lokacije u pustinji zajedno sa satelitom Noor 1. Posljednje informacije govore da je satelit dostigao visinu od 425 km,

To je prvi iranski multifunkcionalni satelit, koji se, između ostalih, može koristiti i za odbrambene svrhe.

Operaciju je izvela Aerokosmička divizija Garde, nakon čega se očekuje ubrzanje iranskog aerokosmičnog programa.

Govoreći tokom lansiranja, glavni zapovjednik Revolucionarne garde, general Hossein Salami, je rekao:

„Danas možemo posmatrati svijet iz svemira“, čestitajući vrhovnom iranskom lideru, ajatullahu Hameneiju i iranskom narodu na tom velikom dostignuću.

On je kazao da današnje lansiranje pokazuje da je Islamska Republika sposobna da postigne značajne rezultate i dobije svjetske potvrde u bilo kojem polju koje odluči istražiti.

„Uspješno lansiranje satelita odražava nove aspekte odbrambene moći Islamske Republike. Uz Božiju pomoć, Garda je danas postala svemirska snaga“ – kazao je on.

Iranski general je istakao da su sve komponente i satelita i njegovog nosača proizvedeni unutar zemlje, od strane domaćih stručnjaka, uprkos sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Lansiranje donosi poruku da ne samo da sankcije nisu zaustavile iranski progres, nego su se „pretvorile u pokretački motor za nove tehnologije koje nas čine velikom silom u regionu, i na međunarodnom nivou u bliskoj budućnosti“ – naglasio je Salami.

Revolucionarna garda ili Korpus čuvara islamske revolucije, osnovana je na današnji dan 22. aprila 1979.god, na naredbu osnivača Islamske Republike Iran, Imama Homeinija, te predstavlja elitne vojne snage Irana.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close