vijesti

Iran kaže Seulu da ne politizira zaplijenjeni brod i traži puštanje sredstava

Južnokorejski ministar stigao je u nedjelju u Iran kako bi razgovarao o tankeru koji je zaplijenila IRGC, dok je Teheran pritiskao Seul da pusti 7 milijardi dolara sredstava zamrznutih usred američkih sankcija

Iran je u nedjelju rekao da bi Južna Koreja trebala izbjegavati politiziranje zauzimanja svog plovila od strane Islamske revolucionarne garde (IRGC) u Zaljevu, izvijestili su iranski državni mediji, dok su pritiskali Seul da pusti 7 milijardi dolara sredstava zamrznutih usred američkih sankcija.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Choi Jong-kun doputovao je u Teheran u nedjelju kako bi razgovarao o puštanju MT Hankuk Chemi pod zastavom Južne Koreje, koji je IRGC zauzeo u ponedjeljak u blizini strateškog Hormuškog tjesnaca, izvijestio je Reuters.

Iran je negirao navode da je zaplijena tankera i njegove 20-člane posade predstavljalo uzimanje talaca i rekao da je Seul taj koji je iranska sredstva držao “taocima”.Južna Koreja šalje ratni brod u Zaljev nakon što je Iran zaplijenio naftni tanker.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi rekao je južnokorejskoj Choi da bi se Seul “trebao suzdržati od politizacije tog pitanja i besplodne propagande i dopustiti da se odvijaju pravni postupci”, izvijestila je iranska državna TV.

Glasnogovornik iranske vlade rekao je u utorak da je brod zaplijenjen na osnovu naloga iranskog suda zbog “zagađenja okoliša”.

Međutim, brodski operater sa sjedištem u Busanu, Taikun Shipping, rekao je Reutersu da prije oduzimanja plovila nije bilo ničega što bi nagovijestilo da iranske vlasti istražuju moguće povrede ekoloških pravila.

“Otprilike dvije i po godine južnokorejske banke zamrzle su iranska sredstva … to nije prihvatljivo … Po našem mišljenju, to je više zbog nedostatka političke volje u Seulu (za rješavanje problema) nego zbog američkih sankcija”, polufinale -zvanična novinska agencija Fars citirala je Araqchija.

Američke sankcije

SAD su ponovno uvele sankcije Iranu 2018. godine nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma Teherana sa šest glavnih sila iz 2015. godine. Prema tom sporazumu, Iran se složio da zaustavi svoj nuklearni rad u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iran je uzvratio zaobilazeći ograničenja dogovora korak po korak. U potezu koji bi mogao zakomplicirati napore novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena da se ponovo pridruži dogovoru, Teheran je u ponedjeljak rekao da je nastavio obogaćivanje urana od 20 posto u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow.

Japan je prošle sedmice upozorio svoje japanske brodare da primjenjuju dodatne mjere opreza dok rade u Zaljevu. 

Choi Young, razarač iz Južne Koreje u kojem su bili pripadnici jedinice za borbu protiv piratstva Cheonghae, stigao je u utorak blizu Hormuškog tjesnaca koji se graniči s Iranom.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close