politika

Iran i Kina uspostavljaju jedinstveni front na sastanku UN-a o sirijskoj humanitarnoj krizi

Teheran i Peking potpisali su u subotu 25-godišnji sporazum o strateškom partnerstvu, nakon više od pet godina pregovora. Nacrt od 20 točaka obećava proširenje veza na područjima koja uključuju sigurnost, obranu, regionalnu i međunarodnu suradnju. Američki i izraelski promatrači, kao i mediji izrazili su zabrinutost zbog implikacija sporazuma.

Kina se pridružila Iranu, izrazivši time podršku naporima Damaska ​​u zaštiti iranskog suverenitet, teritorijalnog integriteta i neovisnosti, ističući potrebu za iskorjenjivanjem terorizma i okončanjem strane okupacije kao elemente koji su neophodni za rješavanje humanitarne krize s kojom se suočava Arapska Republika.

“Moramo u potpunosti iskoristiti vodeću ulogu sirijske vlade kako bismo temeljno poboljšali humanitarnu situaciju na terenu. S obzirom na Covid-19 i pitanja vezana uz humanitarnu sigurnost, humanitarno pružanje pomoći mora se prvenstveno usredotočiti na potrebe žena, djece i drugih ranjivih skupina”, rekao je Zhang Jun, stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim narodima, na sastanku Vijeća sigurnosti o Siriji u ponedjeljak.

Na sastanku, posvećenom desetoj godišnjici sukoba u Siriji, Zhang je upozorio da terorističke skupine i dalje “prijete sigurnosti i stabilnosti zemlje, pa čak i cijelog područja”, zbog čega je nužno da međunarodna zajednica “ostane na oprezu, ojača suradnju i da se i dalje čvrsto bori protiv terorizma, u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti.”

Komentirajući političku nagodbu, Zhang je naglasio kako Sirijci sami moraju neovisno odrediti budućnost svoje zemlje te da strategija “promjene režima” nije bila opcija, niti mogućnost. Dodao je da vanjsko vojno uplitanje prijeti izazivanju “veće katastrofe i ozbiljnih posljedica.”

Diplomat je naglasio da su ukidanje sankcija, kao i deblokada Sirije od strane Zapada, presudni za omogućavanje obnove zemlje te pozvao Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih djelovanja i na izradu izvještaja o utjecaju kojeg su sankcije ostavile na tu zemlju.

Zhang je ukazao na to da je Kina osigurala 150.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, kao i 750 tona riže Siriji i obećao da će Peking pružiti dodatnu pomoć u ublažavanju humanitarne krize.

Zhangove osjećaje ponovio je iranski veleposlanik Majid Takht Ravanchi, koji je naglasio važnost osiguranja povlačenja “nepozvanih stranih snaga” iz Sirije, osudio sankcije i ponovio da ne postoji vojno rješenje sukoba.

Ravanchi je naglasio ključeve za rješavanje krize koji su potrebni “za osiguravanje punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije uz iskorjenjivanje svakog oblika terorizma, povlačenjem nepozvanih stranih snaga, okončanjem okupacije i osiguravanjem njezinih granica. Nadalje, moraju se poduzeti potrebne mjere za obnovu ključne infrastrukture zemlje, kao i daljnje poboljšanje uvjeta pogodnih za povratak svih izbjeglica i interno raseljenih osoba te za poticanje daljnjeg napretka u političkom procesu”, rekao je diplomat.

Izaslanik je upozorio da sankcije prijete samo produljenjem “krize i tuge sirijskog naroda” te je rekao da su “određene zemlje” pokušale upotrijebiti sankcije za postizanje “ciljeva koje nisu uspjele postići vojnim sredstvima ili političkom polugom, ali da su tako kaznile cijelu sirijsku naciju.”

“Korištenje hrane i lijekova kao oružja te ugrožavanje prehrambene sigurnosti nacije nepravedni su i neprihvatljivi postupci”, naglasio je diplomat, dodajući da su takve mjere zapravo kršenje načela UN-a i da ih stoga treba “odmah prekinuti.”

Rusija, drugi saveznik Sirije u borbi protiv džihadističkog ekstremizma, pridružila se Kini i Iranu, izrazivši zabrinutost zbog humanitarne situacije na sastanku u ponedjeljak. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin optužio je teroriste u zoni deeskalacije Idliba za ograničavanje pristupa humanitarnoj pomoći i ometanje kretanja.

Veršinin se složio da su jednostrane sankcije SAD-a i Europske unije imale “dramatično negativan utjecaj na obične Sirijce”, dok je Washington optužio za dvosmjernu strategiju “ekonomskog gušenja” Damaska, uz sankcije praćene krijumčarenjem nafte i namirnice sa sjeveroistoka zemlje.

CRVENI ZMAJ U PERZIJSKOM ZALJEVU

Snažni komentari veleposlanika Zhanga uslijedili su dva dana nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu između Irana i Kine, 25-godišnjeg “strateškog plana” za odnose među državama, koji uključuje mnoge segmente; od uređivanja odnosa do proširenja političkih i ekonomskih veza i zajedničkih vježbi, suradnje u istraživanju i razvoju te razmjenu obavještajnih podataka.

Bivši šef obavještajne uprave izraelske vojske opisao je komponentu sporazuma za razmjenu obavještajnih podataka kao “zabrinjavajuću.” Poznato je da je Izrael proteklih godina izveo stotine zračnih i raketnih udara na Siriju, ciljajući na ono što Tel Aviv tvrdi da su iranske pomoćne snage. Damask je osudio svog susjeda zbog agresije i naglasio svoje suvereno pravo na postavljanje snaga u zemlji radi pomoći u borbi protiv terorizma. Iran je tijekom sukoba pružao Siriji značajnu vojnu pomoć, uključujući oružje i savjetnike.

Promatrači u SAD-u, čije su vojne baze nelegalno smještene u južnoj i sjeveroistočnoj Siriji, također su izrazili zabrinutost zbog iransko-kineskog sporazuma, karakterizirajući ga kao “izravan izazov” Washingtonu i predsjedniku Bidenu u njihovim pokušajima vršenja pritiska na Iran, u pogledu nuklearnog sporazuma.
Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close