svijetvijesti

Holandija proglasila nestašicu vode zbog suše

Holandska vlada proglasila je danas nestašicu vode, što je posledica neuobičajeno suhog leta, dok meteorološke prognoze ne predviđaju kišu sljedeće dvije sedmice, javlja Rojters.

“Vidimo da je u Holandiji sve sušnije već nekoliko nedjelja zbog isparavanja i veoma niskih vodostaja rijeka iz inostranstva“, rekla je Mišel Blom iz državne agencije za javne radove i vodoprivredu, imenovana da nadgleda radnu grupu za sušu.

Britanska agencija podsjeća da su “butalni toplotni talasi zahvatili velike dijelove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog mjeseca”, što je podstaklo pozive na dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja, za koje naučnici kažu da čini ekstremno toplo vrijeme sve učestalijim i smrtonosnijim.

S obzirom na to da dvije trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše u toj zemlji mogu brzo da postanu akutni problem i prouzrokuju stvaranje mulja u rijekama i otežavanje riječne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana, a u ovom trenutku barže na donjoj Rajni, važnom putu za prevoz uglja iz Rotterdama do njemačkih čeličana, prevoze s manje od pola kapaciteta.

Holandsko ministarstvo infrastrukture i saobraćaja saopštilo je da od utorka voda teče kroz Rajnu brzinom od 850 kubnih metara u sekundi u Lobitu, istočnom gradu gdje ulazi u Holandiju, što je „izuzetno malo za to doba godine“.

Nivo podzemnih voda je nizak “i vrlo nizak” na jugu”, dodaje ministarstvo i ukazuje da to izaziva cvijetanje algi i uginuće riba, ali se takvo stanje za sada nije odrazilo na pitku vodu.

Vodoprivredne kompanije pozvale su na štednju vode, pa u južnim oblastima Ziland i Limburg apeluju na stanovnici ne koriste vodu za zalivanje, što je, po ocjeni Rojtersa, svakako naštetiti poljoprivrednicima.

(FoNet)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: