politika

HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN: Srbija provodi politiku destabilizacije susjednih država, čime prati destruktivnu politiku Rusije

Izjave Vučićevog omiljenog ministra Aleksandra Vulina, a sada, evo, Dačića, doskora šefa srbijanske diplomatije, prema mišljenju Bešlina, ne bi trebalo ignorirati.

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje javnosti u Sarajevu da “mirno spava”, jer se “velika Srbija na pravi”, njegovi prvi jataci s obje strane Drine nastavljaju da šalju opasne poruke.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin tako poručuje ovih dana da je ujedinjenje “srpskog sveta” počelo i da se “ne može zaustaviti”, dok predsjednik Skupštine Srbije i Miloševićev portparol Ivica Dačić danas maiciozno izjavljuje “da je za Srbiju dobra stvar to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije”.

Ugledni historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin smatra da su izjave Aleksandra Vulina i drugih predstavnika aktuelnog naprednjačkog režima u Srbiji veoma opasne.

“I bile bi opasne čak i da region nije ovako fragilan i da nije prošao ratni pakao tokom 1990-ih godina. Zloupotrebljavajući podršku zapadnih demokratija Srbiji u procesu priključenja EU, vlast u Srbiji nesmetano, a posebno intenzivno od 2018. godine, sprovodi politiku destabilizacije susjednih država, čime prati destruktivnu politiku Rusije prema Zapadnom Balkanu i Evropi”, rekao je Bešlin za Radiosarajevo.ba.

Izjave Vučićevog omiljenog ministra Aleksandra Vulina, a sada, evo, Dačića, doskora šefa srbijanske diplomatije, prema mišljenju Bešlina, ne bi trebalo ignorirati.

“Borko Stefanović je mudro primijetio da je Vulin “glas Vučićevog srca”. I mislim da je to vrlo tačno. Vulinove inicijative na stvaranje tzv. srpskog sveta je samo drugim jezikom opisana stara šešeljevska politika tzv. velike Srbije koju su predstavnici aktuelne vlasti u Beogradu veći deo svog političkog života zagovarali”, smatra on.

Podsjeća na važne historijske činjenice, toliko puta potvrđene i na međunarodnim sudovima.

“Da je ta zločinačka i velikodržavna ideja otjerala u smrt preko 130.000 ljudi, unesrećila hiljade osakaćenih i dva miliona raseljenih. Kasna reakcija međunarodne zajednice je i tada uzrokovala mnogo više patnji nego što bi bilo da je reakcija bila pravovremena. Zbog toga je sada od suštinske važnosti da reakcija na ovakve ratnohuškačke i preteće izjave, kao i najave novih ratova i stradanja, za istu staru i zločinačku ideju, bude brza, efikasna i pravovremena.

Svima koji sanjaju svoje velikodržavne snove mora biti stavljeno do znanja da novi rat u regionu neće biti dopušten”, rekao je Bešlin.

No, primjećuje da javnost i u Srbiji i u regionu olako prelazi preko takvih poruka.

Ono što me posebno brine je činjenica da osim retkih i marginalnih opozicionih stranaka, ovakve prijeteće izjave ne nailaze na osude onoga što bi bila mejnstrim opozicija u Srbiji. Djeluje čak da oni te izjave implicite i podržavaju, jer se i sami nisu odmakli od tih nacionalističkih ideja i velikodržavnih intencija”, zaključio je Bešlin.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button