kultura

Hidžab i moda

Hidžab (arapski: حجاب) – veo ili marama, koju nose neke žene islamske vjeroispovijesti kojom se pokriva kosa. Hidžab ne obuhvaća pokrivanje lica i ruku. Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke. Kada je u pitanju hidžab tj. pokrivanje kose, naredba u vezi s tim eksplicitno je sadržana u kur’anskom tekstu (An-Nur 24:31). Dakle, hidžab je sastavni dio vjerskog obreda, a ne samo znak koji upućuje na privrženost islamu. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.U islamu je hidžab shvaćen kao “štit” svake muslimanke, kojima žene pokrivaju svoje tijelo i sve osim lica i šaka, čime se brane od neželjenih pogleda stranaca.

Lightweight Woven Hijab - Gunmetal

Melanie Elturk, osnivačica i direktorica online radnje “Haute Hijab”, vjeruje u to kako hidžab ne mora biti staromodan, kako ga dosta ljudi shvata, već način na koji žena može istaknuti svoju ljepotu.

Beyond the Veil: Women in Iran continue to face discrimination ...

Također, na Instagramu i Tumblru se može pronaći sve više profila i modnih blogova koji imaju za cilj pokazati kako hidžab, pored svoje osnovne funkcije, u kombinaciji s modernim odijevnim predmetima može predstavljati i detalj koji će ženama dozvoliti da, i bez obzira na to što ne pokazuju sve dijelove svog tijela, budu lijepe, njegovane, dotjerane i moderne.

5 Sports Hijabs for the Active Muslimah - HalalZilla

Kako bi mogli shvatiti način odijevanja islama, moramo poznavati kulturu, vjeru te društvene norme koje sa sobom donosi.

What we should seeking permission entering a house? в 2020 г ...

Običaji u kulturi odijevanja uvelike se razlikuju od suvremene mode zapada koju mi poznajemo. Termin moda razlikuje se od običaja odijevanja i ukrašavanja po tome što proizlazi iz konstantnog usvajanja kulta novog. No, sve dok je odijevanje uvjetovano tradicijom te nema kulta novog, nema riječi ni o modi. Moda daje društvenu svrhovitost tj. dodaje vrijednost odjeći, bilo ekonomsku, kulturnu, simboličku ili društvenu. Širi se i stvara pomoću imitacije, modnih ikona te se strelovito brzo širi putem interneta i modnih časopisa.

 

Show More

Leave a Reply

Back to top button