vijesti

Guardian: Hrvatska policija prisilno vraća Afganistance u BiH

Guardian piše kako hrvatska policija navodno pljačka i prisilno vraća u Bosnu i Hercegovinu desetke Afganistanaca koji su pobjegli iz domovine.

Što skoriji ulazak država zapadnog Balkana u EU strateški je cilj regije, ali i tog saveza, zaključak je panela Bledskog strateškog foruma na kojem su sudjelovali čelnici tih zemalja uz povjerenika Europske komisije za proširenje Olivera Varhelyija i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
Dok se savezničke snage bore da evakuiraju hiljade izbjeglica iz Kabula u jeku prijetnji oružane grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL), hrvatska policija navodno pljačka i prisilno vraća u Bosnu i Hercegovinu desetke Afganistanaca koji su pobjegli iz domovine u strahu od talibanske odmazde, piše britanski Guardian.

Brutalno ponašanje
Ovaj medij navodi kako je sakupio svjedočenja tražitelja azila iz Afganistana i dobio ekskluzivni izvještaj Danskog izbjegličkog vijeća (DRC) u kojem se dokumentira približno 60 slučajeva nasilnog vraćanja koji su navodno zabilježeni između 16. i 29. augusta. Počinitelji su navodno hrvatska policija, a žrtve afganistanske porodice koje iz BiH pokušavaju doći do Evrope.

Dalje se navodi kako je svako takvo vraćanje tražitelja azila kršenje Univerzalne povelje o ljudskim pravima, ženevskih konvencija i zakona EU, a branjenje ljudima da traže azil se tretira kao teško kršenje ljudskih prava.

Ovi navodni događaji na Balkanu desili su se nakon objave da talibani preuzimaju kontrolu nad Afganistanom, te u vrijeme borbi država, kao što su SAD, Velika Britanija, Španija i Italija, da omoguće siguran izlazak iz Afganistana izbjeglicama, piše Guardian.

Kako navode žrtve, prisilno vraćanje se desilo zajedno sa brutalnim i nasilnim ponašanjem, degradirajućim tretmanom, te krađom i uništavanjem lične imovine. Polovina žrtava bila je maloljetna, a 16 osoba tvrdi kako su im Hrvati ometali predavanje zahtjeva za azil.

‘Ne mogu se vratiti tamo’
Guardian navodi kako su stotine afganistanskih porodica blokirane na granici Hrvatske i BiH, kako žive sa djecom u napuštenim zgradama bez vode i električne energije. Većina ih je pobjegla tokom posljednjih pet godina otkako su talibani počeli zauzimati ruralna područja, vršiti bombaške napade i masovne egzekucije.

„Talibani su ubili nekoliko članova moje porodice. Ne mogu se vratiti tamo. Ovdje sam zapeo mjesecima, prošle sedmice su me Hrvati zaustavili kod Rijeke, pretukli me, ukrali mi telefon, a potom me nasilno prebacili u Bosnu“, priča 18-godišnji Abbas koji je 2018. pobjegao iz Ghaznija.

Generalna tajnica DRC-a Charlotte Slente navodi kako je veliki problem negiranje prava na traženje međunarodne zaštite.

„Pozivamo Evropsku uniju da osigura dostojanstven prijem na granicama i barem pristup proceduri dobijanje azila, umjesto da pristaju na ponašanje članica na vanjskim granicama Unije i okreću glavu od kršenja prava“, dodala je.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button