kulturapozorište

Glumci i reditelj predstave o Srebrenici izloženi brutalnim napadima u Srbiji

Glumci i reditelj predstave "Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo" su od premijernog izvođenja u Beogradu (24.9.) izloženi brutalnim napadima i prijetnjama u Srbiji

Kako je istakao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, cilj ovakvih prijetnji usmjeren je na sprečavanje daljnjh izvođenja predstave u toj zemlji.

“To je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u epicentar stavlja jedno od najvažnijih moralnih pitanja za društvo u Srbiji – priznanje genocida u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju odbora, odakle dodaju i kako su prije izvođenja predstave morali obavijestiti policiju o igranju kako bi se spriječili svi mogući incidenti i predstava bila odigrana bez prekida.

Dodali su i kako će pozvati pozorišta iz cijele Srbije kako bi omogućili igranje ove predstave u svim gradovima te države.

Reditelj predstave Zlatko Paković o svemu se oglasio i na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Oni će pobijediti jer imaju više brutalne sile, ali uvjeriti neće nikoga pa ni sebe, za to bi trebalo da imaju ono što im tako nedostaje, razum i pravdu na svojoj strani. Sve je na njihovoj strani osim pravde i razuma”, napisao je Paković.

Situaciju je na Facebooku komentarisala i producentica predstave Izabela Kisić koja je istakla kako je cijela ekipa predstave izložena brutalnim napadima i stigmatizaciji.

“Pozorišta i institucije kulture šute. Kao producentica predstave pitala sam uprave svih beogradskih pozorišta da otvore vrata za uvodni performans ove predstave na samo jedan dan. Svi su odbili. Političko-historijska odgovornost traje dok traje poricanje zločina. Kolektivno izbjegavanje da se zločin osudi je moralni zločin”, napisala je Kisić.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close