ekonomijavijesti

Globalizacija je ”skoro mrtva”

Geopolitika je drastično promijenila situaciju s kojom se suočavaju proizvođači poluvodiča, koji se bore s brojnim ograničenjima, tvrdi osnivač Tajvanske korporacije za proizvodnju poluprovodnika (TSMC), Morris Chang.

Veteran industrije čipova govorio je na događaju u Phoenixu, Arizona, u utorak, gdje je njegova kompanija, vodeći svjetski proizvođač poluprovodnika, predstavila ambiciozan plan od 40 milijardi dolara za proširenje i nadogradnju svoje nove fabrike u državi.

To je TSMC-ova prva napredna fabrika čipova u Sjedinjenim Američkim Državama u više od dvije decenije, a Chang je rekao da je preostalo još puno “teškog rada” kako bi uspjela.

Poboljšanja bi navodno mogla omogućiti tvornici Phoenix da proizvodi čipove za Appleove iPhone uređaje koji mogu izvršiti skoro 17 triliona specijalizovanih proračuna u sekundi. TSMC kasnije planira da tamo izgradi drugu tvornicu koja će imati još napredniju proizvodnu tehnologiju, usmjerenu na buduće pametne telefone, računare i druge pametne uređaje.

Razgovarajući sa Nikkei Asia na marginama događaja, Chang je uporedio trenutni projekat s vremenom kada je TSMC izgradio svoju prvu fabriku u SAD-u, u Camasu, Washington, 1995. godine.

„Dvadeset sedam godina je prošlo i [industrija poluprovodnika] svjedočila je velikoj promjeni u svijetu, velikoj promjeni geopolitičke situacije u svijetu“, rekao je Chang i dodao: „Globalizacija je skoro mrtva, a slobodna trgovina je skoro mrtva. Mnogi ljudi i dalje žele da se vrate, ali mislim da se neće vratiti.”

Njegovi komentari dolaze usred sve većeg straha da bi tenzije između SAD-a i Kine oko ključnih tehnologija, uključujući poluvodiče, mogle dodatno naštetiti globalnom lancu nabavke tehnologije. U oktobru je Washington uveo nova ograničenja, što je sve više otežavalo kompanijama poput TSMC-a da opslužuju svoje klijente.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: