vijesti

Francuska razmišlja o odštetnom zahtjevu, jer Australija odustaje od ugovora o podmornicama vrijednog milijarde, favorizirajući pritom britanske i američke partnere

Francuska ministrica oružanih snaga izjavila je kako njezina vlada razmatra brojne mogućnosti kako bi smanjila financijske gubitke, nastale zbog odluke Australije o prekidu unosnog ugovora o podmornicama s francuskom pomorskom grupom.
Govoreći u četvrtak, ministrica oružanih snaga Florence Parly rekla je kako će se francuska vlada pobrinuti da financijski gubitak za zemlju i pomorsku skupinu bude što manji, nakon što je veliki ugovor izvođača radova s podmornicama s Australijom odbačen u korist Britanije i SAD-a kao dobavljača.

“Proučavamo sve načine”, rekla je Parly za Radio France Internationale na pitanje može li Macronova vlada zatražiti odštetu od Australije. Francusko-australski ugovor navodno je bio procijenjen na 40 milijardi dolara, iako su neke vijesti sugerirale da je brojka veća.

Vincent Hurel, glavni tajnik Naval Groupa, rekao je da je izvođač radova “razočaran” odlukom Australije u pogledu poništavanja ugovora iz 2016., koji se odnosio na 12 dizelskih podmornica u korist novog ugovora sklopljenog s Velikom Britanijom i SAD-om za podmornice s konvencionalnim naoružanjem na nuklearni pogon. Čelnici Australije, Velike Britanije i SAD-a najavili su taj korak na konferenciji za novinare sazvanoj u srijedu navečer.

Hurel je rekao da je oko 500 zaposlenika Naval Groupa uključeno u “australijski program”, dodajući kako ne vjeruje da bi oni trebali platiti račun za australsku odluku, sugerirajući da troškove čvrsto snosi Canberra.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nije se suzdržao, rekavši za France Info: “Ljut sam i ogorčen. To saveznici ne čine.” Dodao je kako je to bila “brutalna, jednostrana i nepredvidiva odluka [koja] me jako podsjeća na ono što je gospodin [Donald] Trump radio”.

Velika Britanija, čija će vojna industrija značajno dobiti od novog sporazuma, tvrdila je da taj potez nije “izdaja” Francuske, iako je ministar obrane Ben Wallace rekao da razumije zašto bi Francuzi bili razočarani.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button