zdravlje

Francuska Nacionalna zdravstvena uprava upozorava muškarce mlađe od 30 godina da izbjegavaju Modernino cjepivo

Loše vijesti za Modernu samo nastavljaju stizati

Zero Hedge

Nakon slabog izvješća o zaradi, zbog kojeg su dionice Moderne pale prošlog tjedna, francuske zdravstvene vlasti upravo su objavile novi savjet u kojem preporučuju osobama mlađima od 30 godina da ne uzimaju cjepivo Moderne, preporučujući da umjesto toga odaberu Pfizer-BioNTech-ovo cjepivo.

Odluka se temelji na nedavno objavljenim podacima koji pokazuju da je rizik od upale srca od Pfizerovog uboda “oko pet puta manji… u usporedbi s Moderninim ubodom Spikewax”, prema mišljenju koje je objavio HAS.

Slučajevi miokarditisa uglavnom se manifestiraju unutar 7 dana od cijepljenja, obično nakon davanja druge doze. Većina pacijenata koji imaju nuspojave obično su muškarci mlađi od 30 godina, prema HAS-u, koji je citirao istraživačke studije.

HAS djeluje kao savjetnik francuskog zdravstvenog sektora, ali nema moć zabraniti lijekove ili cjepiva. Preporuka će se primjenjivati na prvu i drugu dozu, kao i na sve dostupne doze “dopunske injekcije” dok agencija čeka dodatne podatke.

Međutim, za Francuze u dobi od 30 i više godina, HAS kaže da ne vidi nikakav problem u primjeni Moderninog Spikevaxa u ovoj skupini, navodeći da je njegova učinkovitost bila nešto veća od Pfizer-BioNTechovog uboda.

Prošlog mjeseca šačica nordijskih zemalja postavila je različita ograničenja na Modernino cjepivo.

Maleni Island je u međuvremenu zabranio korištenje Moderninog cjepiva za cjelokupno stanovništvo.

U početku je Stockholm najavio da će pauzirati korištenje Moderne za svu populaciju rođenu 1991. godine ili kasnije.

Helsinki je slijedio taj primjer, ali je zaustavio korištenje uboda za mlade, muške Fince samo na temelju studije koja je uključivala Finsku, Dansku, Norvešku i Švedsku, koja je pokazala da muškarci mlađi od 30 godina imaju nešto veći rizik od razvoja upale srca. Oslo je također sugerirao da bi mladi Norvežani trebali razmisliti o odabiru Comirnatyja, Pfizerovog udarca, umjesto Modernine ili bilo koje druge opcije.

EMA, medicinski nadzornik EU-a, priznao je da upalna stanja poput miokarditisa i perikarditisa, dvije različite vrste upale srca, treba dodati na popis rijetkih nuspojava cjepiva koje bi mogle biti potencijalno štetne.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button