vijesti

Fotografije pokazuju iransku bespilotnu letjelicu koja je prošla vrlo blizu američkog nosača zrakoplova Nimitz, koji je stacioniran u Perzijskom zaljevu

Iranski korpus Revolucionarne garde (IRGC) objavio je nekoliko fotografija snimljenih iz blizine nosača zrakoplova USS Nimitz američke mornarice i brodova iz njegove udarne skupine, koja je prošlog tjedna ušla u Perzijski zaljev.

Prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, koja je u srijedu objavila fotografije IRGC-a, prelet se dogodio prije nego što je Nimitz prošao Hormuški tjesnac. Prema američkoj mornarici, ratni brod težak 100.000 tona, s dvije krstarice s navođenim projektilima i razaračem s navođenim raketama, prošao je plovnim putem i 18. rujna ušao u Perzijski zaljev.

 

Fotografije prikazuju uvećane slike letačke palube Nimitza, koja obiluje F/A-18 Hornet borbenim mlažnjacima, kao i s najmanje jednim zrakoplovom za rano upozoravanje E-2 Hawkeye te jednim helikopterom SH-60 Seahawk, koji se može koristi se za bilo što, od lova na podmornice do akcija traganja i spašavanja. USS Nimitz najstariji je nosač mornarice koji je još uvijek u službi, a pušten je u rad 1975. godine kao prvi od brodova klase Nimitz.

Prema Tasnimu, zapovjednik mornarice IRGC-a kontraadmiral Ali Reza Tangsiri rekao je da je snaga otkrila udarnu skupinu Nimitza koristeći bespilotne letjelice domaće proizvodnje Mohajer-6. Izjavio je to na ceremoniji uvođenja 188 malih, novih bespilotnih letjelica s fiksnim krilima, koje su uvedene u službu IRGC-a.

Nakon što je Military Times postavio pitanja mornarici u vezi s incidentom, Rebecca Rebarich, glasnogovornica Središnjeg zapovjedništva američkih mornaričkih snaga, izjavila je za medije kako “od 15. travnja nije bilo nesigurnih ili neprofesionalnih interakcija s Irancima”.

Toga je dana gotovo desetak IRGC-ovih glisera prolazilo u uskim krugovima oko nekoliko američkih ratnih brodova koji se nalaze na sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva. Videozapis i fotografije incidenta objavio je IRGC kasnije. Američki predsjednik Donald Trump navodno je nakon toga zapovjedio američkim ratnim brodovima “otvaranje vatre i uništavanje svih iranskih topovnjača koje bi uznemirivale naše brodove koji se nalaze na moru”.

Teheran ulaže sve napore kako bi se američki ratni brodovi osjećali nepoželjno u Perzijskom zaljevu, uključujući ne samo uznemiravanje gliserima, već i letove bespilotnim letjelicama, poput onih objavljenih u srijedu. U siječnju 2016., kolovozu 2017. i travnju 2019. godine, iranske su bespilotne letjelice primijećene kako lete blizu američkih nosača zrakoplova. Snimljeni su i snimci koji su zatim bili objavljeni. IRGC je čak otišao toliko daleko da je stvorio maketu USS Nimitza, koju povremeno koristi kao metu za gađanje.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button