vijesti

Fotografije pokazuju iransku bespilotnu letjelicu koja je prošla vrlo blizu američkog nosača zrakoplova Nimitz, koji je stacioniran u Perzijskom zaljevu

Iranski korpus Revolucionarne garde (IRGC) objavio je nekoliko fotografija snimljenih iz blizine nosača zrakoplova USS Nimitz američke mornarice i brodova iz njegove udarne skupine, koja je prošlog tjedna ušla u Perzijski zaljev.

Prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, koja je u srijedu objavila fotografije IRGC-a, prelet se dogodio prije nego što je Nimitz prošao Hormuški tjesnac. Prema američkoj mornarici, ratni brod težak 100.000 tona, s dvije krstarice s navođenim projektilima i razaračem s navođenim raketama, prošao je plovnim putem i 18. rujna ušao u Perzijski zaljev.

 

Fotografije prikazuju uvećane slike letačke palube Nimitza, koja obiluje F/A-18 Hornet borbenim mlažnjacima, kao i s najmanje jednim zrakoplovom za rano upozoravanje E-2 Hawkeye te jednim helikopterom SH-60 Seahawk, koji se može koristi se za bilo što, od lova na podmornice do akcija traganja i spašavanja. USS Nimitz najstariji je nosač mornarice koji je još uvijek u službi, a pušten je u rad 1975. godine kao prvi od brodova klase Nimitz.

Prema Tasnimu, zapovjednik mornarice IRGC-a kontraadmiral Ali Reza Tangsiri rekao je da je snaga otkrila udarnu skupinu Nimitza koristeći bespilotne letjelice domaće proizvodnje Mohajer-6. Izjavio je to na ceremoniji uvođenja 188 malih, novih bespilotnih letjelica s fiksnim krilima, koje su uvedene u službu IRGC-a.

Nakon što je Military Times postavio pitanja mornarici u vezi s incidentom, Rebecca Rebarich, glasnogovornica Središnjeg zapovjedništva američkih mornaričkih snaga, izjavila je za medije kako “od 15. travnja nije bilo nesigurnih ili neprofesionalnih interakcija s Irancima”.

Toga je dana gotovo desetak IRGC-ovih glisera prolazilo u uskim krugovima oko nekoliko američkih ratnih brodova koji se nalaze na sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva. Videozapis i fotografije incidenta objavio je IRGC kasnije. Američki predsjednik Donald Trump navodno je nakon toga zapovjedio američkim ratnim brodovima “otvaranje vatre i uništavanje svih iranskih topovnjača koje bi uznemirivale naše brodove koji se nalaze na moru”.

Teheran ulaže sve napore kako bi se američki ratni brodovi osjećali nepoželjno u Perzijskom zaljevu, uključujući ne samo uznemiravanje gliserima, već i letove bespilotnim letjelicama, poput onih objavljenih u srijedu. U siječnju 2016., kolovozu 2017. i travnju 2019. godine, iranske su bespilotne letjelice primijećene kako lete blizu američkih nosača zrakoplova. Snimljeni su i snimci koji su zatim bili objavljeni. IRGC je čak otišao toliko daleko da je stvorio maketu USS Nimitza, koju povremeno koristi kao metu za gađanje.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close