Bosna i Hercegovinaekonomijavijesti

Evropska energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Evropska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv BiH zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sistem zaštite od onečišćenja.

U saopćenju dostavljenom medijima u subotu iz Tajništva EZ-a navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova, piše Večernji.ba

“To će za posljedicu imati negativan uticaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u otvorenom pismu Energetske zajednice.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obavezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. januara 2018.

Nastavak rada ovih termoelektrana povezana je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada, prenose mediji.

Iz Energetske zajednice navodi se pak kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sistema za zaštitu od onečišćenja.

“To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvještaju iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Evropi. U tadašnjem izvještaju je navedeno da, zbog visokog stepena onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: