povijest

Na današnji dan Eugen Savojski je zapalio Sarajevo

Na današnji dan, 23. oktobra 1697. godine desila se jedna od najvećih katastrofa u historiji Sarajeva – napad i pustošenje grada od strane vojske Austrijskog carstva kojom je komandovao austrijski princ i vojskovođa Eugen Savojski

Historijski arhiv Sarajevo je na Facebooku opisao ovaj događaj.

Nakon poraza kojeg su Osmanlije doživjele kod Sente u septembru 1697. godine, nesređeno stanje je zavladalo i u Bosanskom ejaletu, što je uz faktor trijumfa pobjede u spomenutoj bici i želju za daljim dokazivanjem bio činilac koji je podstakao odluku Savojskog da preduzme napad na Bosnu, sve do Sarajeva. Prije samog napada uputio je pismo stanovnicima Sarajeva u kojem ih poziva na predaju, ali je njegova ponuda bila odbijena. O napadu na grad Savojski je vodio dnevnik, te svoj pohod opisuje i ovim riječima: „Izravno sam dakle uputio marš proti gradu, a čete sam u razvijenoj fronti postavio na uzvisinu neposredno blizu varoši.
Odatle sam izašiljao odrede na pljačku. Turci su doduše najvrjednije stvari već sklonili, no ipak je preostalo još dosta robe. Pred veče je počeo grad goriti (naročito Tašlihan). Grad je vrlo velik i poptuno otvoren; ima 120 džamija krasnih. Turci su vanredno zaprepašteni i da je bilo priprave moglo se cijelo kraljevstvo (Bosna) zaposjesti i držati.“ Ovaj napad zatekao je Sarajevo, iako iscrpljeno dugim ratovima Osmanlija, kao još uvijek bogat i napredan grad koji je doživio puni uspon u prethodnom stoljeću, te je tada nazivan „cvijet među gradovima“. Međutim, u samo jednoj noći, 23. na 24. oktobar grad je skoro potpuno nestao u požaru, stanovništvo se masovno iselilo ili je dijelom porobljeno. Pohod je ostavio nesagledive posljedice od kojih se grad dugo oporavljao. (Na slici: veduta Sarajeva iz vremena pohoda Eugena Savjskog, iz Bibliotečke građe HAS-a)”.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button