politikasvijetvijesti

EU potpuno suspendovala sporazum o viznim olakšicama ruskim državljanima

Vijeće Evrpske unije je danas usvojilo odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Shodno tome, opća pravila viznog zakonika će se primjenjivati na ruske državljane, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evropske unije.

To će rezultirati povećanjem takse za podnošenje zahtjeva za vizu sa 35 na 80 eura, potrebom za podnošenjem dodatnih dokaza, produženim rokom obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka.

– Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od povjerenja s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je izdala ovo povjerenje i pogazila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice. Današnja odluka je direktna posljedica ruskih akcija i dodatni dokaz naše nepokolebljive posvećenosti Ukrajini i njenom narodu – navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će odluka biti objavljena u “Službenom listu” 9. septembra 2022. godine. Ona će stupiti na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 12. septembra 2022. godine.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: