politika

Erdoganu su ovo neće dopasti: Joe Biden masakr nad Armencima zvanično priznao kao genocid

Predsjednik SAD-a Joe Biden zvanično je priznao kao genocid sistemska ubistva i deportacije Armenaca koje je provelo Otomansko carstvo početkom 20. vijeka.

On je prvi put koristio izraz za zločine koji su njegovi prethodnici u Bijeloj kući decenijama izbjegavali zbog zabrinutosti u vezi s odnosima s Turskom.

Biden je time ispunio predizborno obećanje koje je dao prije godinu dana. Ovu riječ upotrijebio je danas, na Armenski dan sjećanja, koji se obilježava kao sjećanje na događaje od 1915. do 1923.

“Svake godine na ovaj dan prisjećamo se života svih onih koji su umrli u armenskom genocidu iz osmanskog doba i obvezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više dogodi”, stoji u današnjem saopćenju Bijele kuće.

image

Dokument Bijele kuće/

Dodaje se da je počevši od 24. aprila 1915., kada su osmanske vlasti uhapsile armenske intelektualce i vođe zajednica u Istanbulu, milion i po Armenaca deportirano ili masakrirano u kampanji istrebljenja.

Podsjetimo, mediji su jučer objavili nezvanične informacije da je Biden poručio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da namjerava masakr Osmanskog carstva nad Armencima priznati kao genocid. Prema nezvaničnim informacijama, jučerašnji telefonski razgovor je bio napet.

Ranije, prije ovog razgovora, je CNN objavio da će Biden navedeni događaj tretirati kao genocid, a podsjetili su da je to obećao u kampanji predsjedničkih izbora. Prethodni predsjednici Sjedinjenih Američkih Država govoreći o ovom događaju nisu upotrebljavali riječ genocid. CNN je to okarakterisao kao oprez da se ne bi narušili odnosi sa ključnim regionalnim saveznikom.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button