sport

Emiratski investitor preuzima polovinu izraelskog nogometnog kluba poznatog po antiarapskoj navijačkoj bazi

Poslovni čovjek iz Abu Dhabija i član Emiratske kraljevske porodice postao je 50-postotni vlasnik izraelskog profesionalnog nogometnog kluba poznatog po antiarapskoj navijačkoj bazi i nesklonosti postavljanju muslimanskih igrača, rani primjer nove vrste ulaganja vođen otopljavanjem odnosa između Izraela i nekih njegovih arapskih susjeda.

 Otprilike 92 miliona dolara od prodaje bit će uloženo u klub u narednih 10 godina i jedan je od sve većeg broja poslovnih dogovora i događaja visokog profila koji cementiraju sporazum o normalizaciji između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata najavljen prije tri mjeseca.

 „Pred očima vidimo fenomenalne rezultate plodova mira i bratstva među ljudima i zacrtavamo novi put ka spajanju srca ljudi kroz sport. . . . Idi Beitar! ” rekao je šeik Hamad bin Khalifa al-Nahyan u ponedjeljak sa vlasnikom Beitar Jeruzalema Mosheom Hogegom u izjavi objavljenoj na web stranici kluba.

Fotografija potpisivanja sporazuma u Dubaiju pokazala je kako su njih dvoje ukrašeni crno-žutim kockastim maramama s potpisom tima, zajedno sa sinom šeika Hamada, Mohammedom, koji će djelovati kao predstavnik njegove porodice, a očekuje se da će u zemlju stići na posjeta u narednim sedmicama.

 “Uoči Hanuke, Beitar lampica svijetli u novom i posebno uzbudljivom svjetlu”, rekao je Hogeg. “Svi zajedno marširamo klubom na nove dane suživota, postignuća i bratstva zbog našeg kluba i zajednice i izraelskog sporta.”

Dogovor je u izraelskom sportskom tisku opisan kao “zemljotres”, ali je potaknuo neposrednu kritiku mnogih Arapa-Izraelaca, koji su, osim što normalizaciju Izraela i UAE vide kao propuštenu priliku za rješavanje palestinskog pitanja, sumnjičavi da tim poznat po neprijateljstvu prema Arapima poticat će jevrejsko-arapski suživot.

Beitar Jerusalem osnovali su 1930-ih desničarski cionisti, apelirajući uglavnom na jevrejske imigrante radničke klase iz cijele sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka. Tokom protekle decenije i po, klupska navijačka, ultranacionalistička navijačka grupa “La Familia” porasla je na broj i utjecaj. Sa svog određenog mjesta na istočnoj tribini jerusalimskog stadiona Teddy, navijači redovito uzvikuju skandale koji uključuju “čisti Beitar”, “smrt Arapima” i “Muhammad je homoseksualac”.

Izraelski sport postaje sve politiziraniji dok se zemlja skretala udesno u posljednjih deset i pol godina, navodi Zouheir Bahloul, arapsko-izraelski sportski novinar i bivši član Knesseta, koji je dao ostavku u znak protesta zbog zakona iz 2018. koji je snizio status arapskih građana u Izraelu.

“Činjenica da je Arapin kupio pola Beitara iz Jeruzalema grupu udaljava od problema rasizma protiv Arapa”, rekao je.

 Pristalice Beitara, također, reagirale su s nevoljom.

 “Nema osporavanja da je ovo ogroman i primamljiv posao s puno novca”, tvitnuo je Dudu Aouate, umirovljeni golman Beitar Jeruzalema. „Istovremeno, treba uzeti u obzir da je ovo 84-godišnji klub s poviješću i navijačima koji su se tijekom toliko godina borili za njegov društveni sastav i koji je više sačuvao svoj ‘jevrejski’ identitet nego bilo koji drugi pridjev. “

 “Novac novac novac. Više niste autentični Beitar Jeruzalem ”, rekao je Shmuel Yosef u tvitu . “Tužan je to dan za ljude kojima je Beitar bio nogometni tim sa jevrejskim karakterom i ponosom.”

 Izraelska sportska stranica One izvijestila je da je Hogeg, čiji je tim u prošlosti imao financijskih problema, bio na nekoliko nedavnih putovanja u UAE u nadi da će potpisati ugovor o partnerstvu s emiratskim investitorom, iako su „određeni elementi izraelskog nogometa uspjeli sabotirati pregovore nakon sramoćenja Beitara, rekavši da je to bila rasistička skupina. “

Tokom godina, navijači Beitara uglavnom nisu bili podstaknuti novčanim kaznama, pa čak i ohrabreni onim što kritičari kažu da je politika sportskih i vladinih zvaničnika ignoriranje njihovog ponašanja.

Jedan od najočitijih incidenata dogodio se u 2018. godini, kada je ministrica kulture i sporta Miri Regev objavila videozapis u kojem s galerije Beitar igre hvali dobro sportsko ponašanje, smiješeći se dok su članovi La Familije skandirali “Spalit ćemo vaše selo!” protiv tima koji dolazi iz arapsko-izraelskog grada Sakhnin.

Istorijski gledano, taktika radikalne grupe bila je uspješna u zastrašivanju potencijalnih igrača.

2004. godine regrutovanog nigerijskog Muslimana tako su neprestano maltretirali da je dao otkaz za manje od godinu dana. Godinu dana kasnije, La Familia je protestirala zbog izvještaja da bi Beitar mogao potpisati arapsko-izraelskog igrača Abbasa Suana. Kada je jedan od dvojice muslimanskih igrača iz Čečenije postigao gol za Beitar 2013. godine, stotine navijača Beitara napustilo je stadion u znak protesta.

Nakon što su vijesti o Emiratskom dogovoru počele kružiti prošle sedmice, oko 100 članova La Familije prekinulo je trening kluba u petak vičući psovke na igrače i na vlasnika momčadi, tražeći da se sporazum prekine.

Kako se napetosti uvećavaju kod kuće, čak i skeptici poput Bahloula, sportskog novinara, imaju tračak nade da bi zajedničko partnerstvo moglo timu vratiti “zdrav razum”.

“U osnovi govorimo o poslu, ali ako Hogeg ovo slika kao dio rata protiv rasizma, onda u redu”, rekao je. “Ja pomalo vjerujem u to.”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close