ekonomijapolitikasvijetvijesti

Dvocifrena inflacija u Danskoj, prvi put u proteklih 40 godina

Stopa inflacije u Danskoj porasla je na dvocifrenu vrijednost prvi put u protekle četiri decenije, zbog rasta cijena troškova života i energije što ukazuje na to da bi ova nordijska država mogla da uđe u recesiju.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u septembru za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U avgustu je taj indeks bio 8,9 odsto, piše američki poslovni portal „Blumberg“.

„Povećani troškovi života sada ostavljaju mnogo teže posljedice i prijete da će nadalje smanjiti potrošačku moć. Potrošači sada štede novac i to će nanijeti nove posljedice u velikim djelovima privrede“, rekao je analitičar iz „Sidbanke“ Matijas Dolerup Spregel.

Danska Centralna banka saopštila je prošlog mjeseca da inflacija u porastu predstavlja najveću prijetnju po privredu kojoj je predviđen pad i naredne godine.

Stručnjaci su upozorili da bi Kopenhagen trebao uvesti dodatne mjere štednje kako bi se izbjegle posljedice po potrošačku moć stanovništva.

U Danskoj se 1. novembra održavaju izbori i kandidati vlasti i opozicije obećavaju da će učiniti šta je moguće da se smanje troškovi života.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: