religija

Dr. Silajdžić: Prof. Beglerović bio je rijedak primjer alima, ovo je veliki gubitak

Faruk Vele

Povodom iznenadne smrti prof. dr. Samira Beglerovića opraštaju se danas prijatelji, kolege, saradnici i poznanici.

U Sarajevu preminuo profesor FIN-a Samir Beglerović | FENA

Redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Adnan Silajdžić, jedan od najpoznatijih naših islamskih mislilaca, bio je mentor prof. Beglerovića kada je doktorirao 2008. godine iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „’Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija“.

Također, bio je i član Komisije kada je Beglerović magistrirao dvije godine ranije.

“Sa rahmetli profesorom Beglerovićem družio sam se svakodnevno više od dvadeset godina. Za svo to vrijeme onako stidljivo rekao bih nenametljivo plijenio je svojim prefinjenim islamskim odgojemskrušenoću, plemenitošću, zadivljujućom muslimanskom urbanom kulturom, veoma širokim i temeljitim obrazovanjem u islamskim naukama, religiologiji, komparativnoj teologiji i filozofiji, izoštrenim osjećajem za vrijeme, historiju i tradiciju”, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Kao takav, dodao je dr. Silajdžić, profesor Beglerović je “rijedak primjer alima kakvog bi trebao imati Fakultet islamskih nauka u budućnosti, ali i druga slična učilišta kod nas i u svijetu”.

“Zbog toga njegov odlazak predstavlja veliki gubitak prije svega za njegovu porodicu, prijatelje, Fakultet islamskih nauka, Islamsku zajednicu u BiH, kao i bosanskohercegovačku društvenu i akademsku zajednicu. Neka mu se dragi Bog smiluje i podari mu Dženet”, kazao je profesor Silajdžić.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close