Uncategorised

Dolar najjači u posljednjih 20 godina, a euro pao na najniže grane: Prijeti li Evropi recesija?

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 1,5 posto

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina, pri čemu je tečaj europske valute prema dolaru skliznuo na najnižu razinu u isto toliko godina jer gospodarstvu eurozone prijeti recesija.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 1,5 posto, na otprilike 107,00 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 107,79 bodova, novu najvišu razinu u 20 godina.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 2,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0185 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,0072 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina. Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 136,10 jena.

ZAŠTO RASTE DOLAR?

Dolarov indeks porastao je za više od 1 posto drugu sedmicu zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke. Prošle je sedmice objavljen zapisnik s junske sjednice Feda, na kojoj su kamate povećane za 0,75 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: