politikavijesti

Dodik tvrdi da prisluškuje Amerikance, a Izetbegović pozvao da BiH napuste oni koji je ne vole

Nije se dugo čekalo na Izetbegovićev odgovor na Dodikeove izjave. On je poručio kako Bošnjaci muslimani mogu živjeti s Hrvatima i Srbima, no pri tome je pozvao sve koji “ne vole Bosnu” da je napuste.

Vodeći srpski i bošnjački političar u BiH, čelnici SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović, nastavili su u predizbornoj kampanji razmjenjivati  nacionalistička prepucavanja, dok se pak vodeći hrvatski dužnosnik Dragan Čović povukao prepuštajući kandidatkinji za člana Predsjedništva Borjani Krišto vodeću ulogu u kampanji.

Dodik je najprije, obraćajući se ovoga tjedna na stranačkome skupu, izjavio kako je BiH dokaz da je nemoguć suživot kršćana i muslimana, čime dodatno podgrijava podjele i netrpeljivost između naroda u BiH. Sinoć je pak u Brčkom otišao i korak dalje pa je napao i američku administraciju ustvrdivši da prisluškuju američkog veleposlanika i iznijevši tvrdnje kako se srpski predstavnici nalaze pod stalnom prismotrom. “I mi njih sad slušamo. Ne slušaju samo oni nas. Znam ja što oni pričaju. Nisi smio pomisliti da slušaš američkog veleposlanika. A mi njega samo kliknemo. I mi znamo što on radi”, rekao je Dodik.

Nije se dugo čekalo na Izetbegovićev odgovor na Dodikeove izjave. On je poručio kako Bošnjaci muslimani mogu živjeti s Hrvatima i Srbima, no pri tome je pozvao sve koji “ne vole Bosnu” da je napuste. “Tko ne voli BiH, tko ne voli muslimane, slobodno mu bilo, neka ide gdje mu je ljepše, ali neće ponijeti ni teglu njezine zemlje”, rekao je Izetbegović na stranačkome skupu.

Pozvao je pritom i probošnjačke stranke iz oporbe da se udruže u jedinstvenu probosansku frontu. Već danas mu je stigao odgovor čelnika vodeće oporbene stranke SDP-a BiH Nermina Nikšića, koji je poručio kako nakon izbora sigurno neće biti zeleno-crvene koalicije. “Neće biti spašavanja SDA i vojnika Bakira. Glasno i jasno poručujem: Nema te ponude da se SDP proda. SDP nije na prodaju”, poručio je čelnik SDP-a BiH. Da na hrvatskoj političkoj sceni nema stranačkih skupova HDZ-a BiH i nastupa kandidatkinje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Borjane Krišto teško bi se uopće moglo zaključiti da traje predizborna kampanja. Posve se iz nje povukao čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji se nije niti kandidirao na bilo kojoj stranačkoj ili listi koalicije HNS-a BiH.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: