Dodik nastavlja prema secesiji

Sada proglašavam da je ovo kraj

Tvrdi kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u “interesu muslimana” i očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS, ali da oko toga neće biti saglasnosti na nivou Evropske komisije.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako neće ustuknuti pred najavama sankcija i nastavit će s politikom koja će osigurati maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS).

“Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije.

Potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu željeli doći na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriju RS-a.

Tvrdi kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u “interesu muslimana” i očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS, ali da oko toga neće biti saglasnosti na nivou Evropske komisije.

“Ako EU ili Europska komisija donese odluku o sankcijama RS-u ili o njezinom iskljuljučenju iz programa (pomoći) neka zapišu da je to datum samostalne RS”, istaknuo je Dodik.

Ponovio je kako će u slučaju vojne interevencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane. U odgovoru na novinarsko pitanje kazao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

Dodik je najavio da će se uskoro održati sjednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući saglasnost tog entiteta za uspostavu Oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela te će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici.

RS će svojim resursima i na “fini način” ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudija kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik.

Kazao je kako će se to uraditi na način na koji je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Dodikovo ponašanje i najave odmah su oštro kritizirali njegovi politički oponenti u RS-u.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara haos samo kako bi ostao na vlasti.

“Ovo je posljednji kritični trenutak u kojemu vlast pokušava spasiti samu sebe”, kazao je Šarović novinarima najavivši kako će se opozicija usprotivi “avanturistima” okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta.

Tokom dana zasjedao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i kasnije priopćio kako to tijelo koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma insistira na punom funkcioniranju svih tijela vlasti u zemlji, uključujući oružane snage.

Ambasadori država-članica PIC-a pozvali su političke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prestanu prijetiti otcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Ruska ambasada objavila je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom.

Na Twitteru je reagirala i američka ambasada rekavši kako SAD “nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH” kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i provedbi provedbi Daytonskog sporazuma.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu se sastao a novim ministrom vanjskih polosva Austrije Michaelom Linhartom koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao upravo BiH.

Nakon tog sastanka priopćeno je kako su i Schmidt i Linhart razgovarali upravo o sadašnjoj krizi u BiH te su istaknuli kako je nužno očuvati stabilnosti te zemlje i spriječiti sve pokušaje podjela. Austrijski šef diplomatije potvrdio je kako visoki predstavnik ima snažnu potporu Beča i da na to može računati i ubuduće.

“Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju BiH i njenog puta ka članstvu u EU”, kazao je Linhart.

Austrijski general Alexander Platzer trenutno je zapovjednik vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) a on se danas takođe odvojeno sastao s Dodikom. Kako je nakon toga priopćeno, general Platzer Dodiku je prenio da će vojnici iz država EU nastaviti provoditi svoju zadaću s ciljem očuvanja mira u zemlji.

“Uloga pripadnika EUFOR-a je veoma značajna za očuvanje mira i stabilnosti i imam veoma pozitivno mišljenje o vašoj misiji u BiH”, kazao je Dodik kako ga citiraju u priopćenju iz njegova ureda. On je pak ranije prijetio kako će uz pomoć Rusije u Vijeću sigurnosti UN nastojati ishoditi okončanje mandata EUFOR-a tvrdeći kako BiH ne prijete oružani sukobi pa onda nema potrebe za inozemnim vojnim snagama u zemlji.
Izvor

Exit mobile version