politikavijesti

DF pozvao sve probosanske stranke da se fokusiraju na odbranu države, a Schmidta da se vrati u BiH i pojasni građanima…

Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat. Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt

Demokratska fronta se oštro protivi najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. godine.

Ovo je saopćeno danas, nakon hitne Glavnog odbora DF-a koja je održana u Sarajevu i na kojoj su doneseni sljedeći zaključci.

“Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat. Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt. Demokratska fronta će se za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrijednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama”, navodi se u saopćenju DF-a uz poziv OHR-u “da poštuje svoje obaveze pravne naravi, a gospodina Schmidta da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH”.

Demokratska fronta se zalaže za poštivanje svih odluka Suda iz Strazbura, ali, kako navode, upozoravaju da odluke koje idu izvan toga neće mirno posmatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se prije svega osjećaju Bosancima i Hercegovcima.

“Demokratska fronta smatra da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rješenja koja vode u definitivnu etničku podjelu države. Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rješenja koja nas vode u podjelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na odbranu države.

Demokratska fronta poziva visokog predstavnika gospodina Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu i pojasni građanima pod čijim utjecajem planira da nametne izmjene Izbornog zakona, koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ BiH i zvaničnog Zagreba”, navodi se.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: