vijesti

Davutoglu: Erdogan je za svijet opasniji od Korona

Lider Turske buduće stranke Ahmet Davutoglu rekao je u ponedjeljak (2. novembra) da je Recep Tayyip Erdogan za svijet opasniji od virusa Korona.

“Najveća opasnost za Evropu i svijet je kultura tiranije koju šire” populistički “vođe,” dodao je.

“Lider stranke Budućnost Turske također je kritizirao uspostavljanje predsjedničkog sistema umjesto parlamentarnog u zemlji, ističući da je taj sistem širio neefikasnost i loše upravljanje u zemlji.”

Davuto او lu pozvao je na povratak u parlamentarni sistem u Turskoj. Rekao je da trenutni predsjednički sistem Turskoj nije donio ništa osim kriza.

Govoreći u Istanbulu prije nekoliko dana, Davutoglu ponovno je pozvao na prijevremene izbore.Turska buduća stranka i druge opozicione skupine zalažu se za prijevremene izbore od početka prošlog mjeseca.

Većina Erdoganovih protivnika kritizira njegovu vanjsku politiku, rekavši da je vlada Erdogana zemlju izložila ponižavanju i vrijeđanju stranih zemalja.

“Sve dok naši građani pate od bijede, korupcija se širi u zemlji i vrijeđa dostojanstvo naše zemlje u inostranstvu, ponavljaću to svaki dan iznova”, rekao je Davutoglu članovima svoje nove stranke u Istanbulu prije nekoliko dana. “Učinit ću to jer želimo prijevremene izbore.”

Kritizirajući Erdoganovu vanjsku politiku, čelnik stranke Budućnost Turske rekao je: “Kriterij vlade su neizabrana plemena. “A kriterij demokratije je izbor.”

“Jednog dana Erdogan je rekao da neće pustiti američkog špijunskog svećenika Bronsona sve dok sam ja živ, a zatim ga je pustio s prijetnjom,” dodao je.

“Ovo je koncept plemenske vlade. Kad prihvatite poruku predsjednika druge vlade koja vam govori:” Ne budite glupi “, to je koncept plemenske vlade.”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close