vijesti

Damir Arnaut o slučaju Vranj : BiH treba bolje štititi svoje ljude. Ispitati šta je Vučić radio na brdima oko Sarajeva

Damir Arnaut, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i pravni ekspert, za N1 je govorio o hapšenju Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policija u FUP-u ističući da je riječ o politički motivisanom procesu te da državni vrh BiH treba adekvatno odgovoriti.

Arnaut je, inače, ranije pravno zastupao porodicu Ganić kada je uspješno odbranio Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, a koji je bio uhapšen po potjernici Srbije u Velikoj Britaniji. Sada kaže da je slučaj Vranj, kao jedan u nizu, zapravo pravno nasilje nad državljanima BiH.

“Koristim priliku, kada to već nije uradio državni vrh i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, da apelujem na sve ljude koji su na bilo koji način učestvovali u odbrani od agresije da se suzdrže od putovanja u Srbiju. Ovo je nešto što ja gledam još od trenutka kada je Ilija Jurišić uhapšen. Srbija je zauzela taj pristup, usvojila Zakon o univerzalnoj nadležnosti za područje cijele Jugoslavije što je ironično. To je zemlja koja je napala Sloveniju, Hrvatsku, BiH i sebi daje za pravo da sudi ljudima za navodna djela počinjena na teritorijama svih drugih država osim na sopstvenom”, pojasnio je Arnaut.

O SLUČAJU GANIĆ I DIVJAK
Dalje kaže da se sjeća da je u slučaju Ganić, ali i Divjak dokazana politička motivacija Beograda u Londonu.

“Ja sam se stvarno služio svim mogućim pravnim sredstvima kako bi čak i srbijanske zvaničnike ‘navukao’ da razmjenjuju sa mnom SMS poruke kojima smo na kraju i dokazali tu političku motivaciju što je i njihov glavni tužilac Velimir Vukčević i istakao navodeći da smo upravu. I onda je Srbija ‘stala’ jedno vrijeme, čak su i Jurišića pustili, međutim, zadnjih godina ne vidim nikakve aktivnosti državnog vrha BiH da se naši ljudi zaštite. Vranje je jučer uhapšen, ali svi zaboravljaju da već od jula 2018. godine Husein Mujanović trune u srbijanskim pritvorima, od novembra 2019. Osman Osmanović iz Brčkog i tu su brojni raniji slučajevi. Ovo je jedan indolentan odnos i ova situacija se rješava ili jakim mjerama ili reciprocitetom”, naveo je.

Kako ističe, u ovim slučajevima nisu potrebna nikakva saznanja, već je Srbiji dovoljno da je neko obnašao bilo kakvu političku ili vojnu funkciju ili da je bio u vojnim formacijama u BiH da bi ga stavili na spiskove.

“Stalno se priča o tim spiskovima. Ja sam konkretno u slučajevima Ganić i Divjak vidio spisak od 19 imena među kojima je troje već davno bilo mrtvo. Međutim, to nije aljkavost već politički motivisan postupak, a moje mišljenje je da se takvi postupci vode kako bi se izjednačila krivica. Dakle, osuđen je Radovan Karadžić, politički vođa i Ratko Mladić, vojni vođa i oni su jednostavno tražili neki pandan tome (Ganić politički vođa, a Divjak vojni), a tamo gdje ratnih zločina nije ni bilo”, naglasio je Arnaut.

“ISPITATI ŠTA JE VUČIĆ RADIO NA BRDIMA OKO SARAJEVA”
Upitali smo da li je hipotetički moguće da budu uhapšeni pri ulasku u Beograd Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH ukoliko je poznato da su i oni bili u vojnim formacijama?

“Ne bi me ništa iznenadilo, a s druge strane, mislim da su oni svoje ranije posjete Beogradu, uključujući i Bakira Izetbegovića koji je sa Aleksandrom Vučićem igrao šah na Kalemegdanu, trebali iskoristiti upravo za oštre razgovore po ovom pitanju. Nemam informaciju da je lično ikada bh. ambasadorica u Srbiji ikada posjetila lično Huseina Mujanovića koji je tri godine u srbijanskom pritvoru. Nije dovoljno posjetiti samo predstavnika ambasade da ostvari konzularnu zaštitu. Ne treba čak ni ambasador, treba lično ministar vanjskih poslova otići. Ovo je politički motivisan proces i BiH treba odgovoriti političkim i diplomatskim mjerama, a onda i eventualno i reciprocitetom kada su u pitanju tužilačke aktivnosti. Na kraju krajeva zašto ne ispitati šta je Aleksandar Vučić radio na brdima oko Sarajeva, da li je možda nosio pušku ili ne?”, poručio je Arnaut.

Podsjećamo, Vranj je uhapšen jučer na graničnom prijelazu Uvac prilikom ulaska u Srbiju. On se sumnjiči za ratne zločine u mjestima Strmica i Međeđa. Danas je prebačen u pritvorsku jedinicu Odjela za ratne zločine u Beogradu.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button